12.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Tivat – počela sadnja novih palmi na gradskoj rivi Pine

Sadnja palmi – Pine

Obnavlje se prepoznatljivi drvored koji je uništio palmin surlaš


Radovi na obnovi postojećeg zasada kanarskih palmi (Lat. Phoenix canariensis Chabaud) na zelenim površinama gradske rive Pine, počeli su u petak u Tivtu.

Posao obavlja firma Monte Verde iz Kotora, specijaliziovana za prodaju biljnog materijala, te projektovanje i održavanje zelenih površina.

“U sklopu predviđenih radova biće vršena priprema terena za sadnju, odnosno demontaža dijela postojećeg mobilijara radi pristupa mehanizacije, iskop rupa i uklanjanje ostataka panjeva palmi koje su uništene tokom prethodnog perioda, kao i presađivanje postojećih ukrasnih žbunastih biljaka koje su u neposrednoj blizini pozicija za sadnju. Nakon pripreme terena planirana je isporuka i sadnja 12 sadnica visine debla 2,5 metara  i njihovo učvršćivanje. Sadnice će biti zasađene u linearnom rasporedu, u cilju formiranja izvorne forme zasada.”- saopšteno je iz Sekretarijata za uređenje prostora Optine Tivat.

Na ovaj načinhj grad Tivat konačno, nakon nekoliko godina čekanja, pristupa obnovi nekada jednog od svojih najprepoznatljivijih vizuelnih obilježja – drvoreda velikih kanarskih palmi na Pinima, a koje je u proteklom periuiodu, bukvalno desetkovao štetni insekt – crveni palmin suralš. U obnovu drvoreda palmi lokalna uprava ulaže 41.000 eura.

Pored Pina, dvije sadnice kanarske palme biće zasađene u blizini ulaza u Centar za kulturu Tivat u Ulici Luke Tomanovića, na pozicijama na kojima su se takođe nekada nalazila dva primjerka ove vrste palme.

Posao će, zavisno od vremenskih prilika, biti završen u narednih nekoliko dana.

Izvor:S.L.
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije