21.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Tivat – porinuće prvih solarnih i hibridnih trimarana za javni prevoz u Boki Kotorskoj

Invitation

Prvi solarni i hibridni trimarani za putnički prevoz u Boki Kotorskoj biće porinut u srijedu 17. jula sa početkom u 19 sati, u Tivtu na Pinama.

Solarni brod Elettra i hibridni Gracijana dio su projekta Bella Boka, a sagradila ih je istoimena kompanija, uz podršku Ministarstva održivog razvoja i turizma, Privredne Komore Crne Gore i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj.

Projektom Bella Boka – održivi vodeni transport solarnim trimaranima u Boki kotorskoj uspostaviće se javni linijski prevoz kroz Bokokotorski zaliv, što će pozitivno uticati na rješavanje problema zagušenja u drumskom saobraćaju, posebno tokom ljetnje sezone, kada se zbog gužvi u saobraćaju od Kotora do Herceg Novog u najboljem slučaju stiže se za sat i po, do dva sata. Brodovima, trajanje tog putovanja biće prepolovljeno.

Ukupna investicija ovog projekta, jedinstvenog na Mediteranu je 4.259.000 EUR, dok sufinansiranje preko UNDP projekta Razvoj niskokarbonskog turizma u Crnoj Gori iznosi 150.000 EUR.

Projekat će takođe uticati na smanjenje nivoa emisija štetnih gasova, uključujući CO2, te ponuditi posjetiocima uzbudljiv i inspirativan doživljaj ekološkog putovanja, ali i podržati razvoj Crne Gore kao ekološki prihvatljive turističke destinacije. Predviđena je izgradnja još 4 hibridna plovila, kapaciteta 60 osoba, po brodu i 5 potpuno električnih brodova kapaciteta 30 osoba, po brodu.

Najčitanije