15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Tivat postaje destinacija i za kruzere?

Porto Montenegro vez za superjahte dug 250 metara

Menadžment nautičkog centra i marine za mega jahte Porto Montenegro u Tivtu priprema se da pored jahti, ta marina ubuduće prima i manje luksuzne putnilke brodove na kružnim putovanjima – kruzere.

Potvrđeno je to nam je nezvanično potvrđeno izviše izvora iz menadžmenta Porto Montenegra, Lučke kapetanije Kotor, ali i pomorskih agencija koje u Crnoj Gori zastupaju neke od najprestižnijih kruzing kompanija. Budući da se jahting biznis u Portu do sada nije ostvario u obimu koji su očekivali vlasnici togg nautičkog centra jer je od ukupno 450 vezova sa kojima marina raspolaže, mnogi nisu popunjeni čak ni u špicu ljetnje turističke i nautičke sezone, menadžmentt Adriatic Marinasa već duže vrijeme preduzima korake i priprema se da „napadne“ jednu drugu tržišnu nišu – ultraluksuzne manje kruzere prestižnih kompanija koje  su prepoznate kao brendovi što nude luksuzna, ali i skupa krstarenja na ne odveć velikim brodovima.

„Porto Montenegro u tom smislu kao svoje potencijalne buduće klijente targerita kompanije kao što su „Regent Seven Seas Cruises“, „Seabourn Cruise Line“, „Hansa“, „Compagnie du  Ponant“, „Sea Dream Yacht Club“ ili „Silversea Cruises“. Plan je da se u Tivat dovode njihovi ultraluksuzni manji brodovi sa ne više od 1.000 putnika po brodu, odnosno plovila dužine do maksimalno oko 200 metara.“- kazao je izvor „Vijesti“, dobro upućen u promjenu poslovne strategije Porto Montenegra pod aktuelnim vlasnikom, investicionim fondom ICD iz Dubaija.

To znači, da će, ukoiliko se ove namjere realizuju, u Tivat ubuduće svraćati neki od najkusuznijih kruzera, poput starog jedrenjaka „Sea Cloud“, malih francuskih tzv. ekspedicijski kruzera poput „Le Boreala“ ili američkog „Seabourn Ovationa“ koji važi za najluksuzniji opremljeni kruzer na svijetu uopšte.

Prethodni vlasnici Porto Montenegra, investitori okupljeni oko nedavno preminulog kanadskog boznismena Pitera Manka, bukvalno su se „ježili“ od pomisli na kruzere, smatrajući ih „masovnim turizmom koji nije kompatibilan sa  ultraluksuznim konceptom  elitnog turizma Porto Montenegra“. ICD i novi izvršni direktor Porto Montenegra David Margason koji dolazi iz pomorske industrije, u tom su smilu mnogo pragmatičniji i smatraju da treba iskoristiti svaku šansu da se popune kapaciteti marine koja raspolaže i sa najvećim pojedinačnim vezim za superjahte na svijetu, sposobnim da primi jahtu dugu čak 250 metara, a kakva još nije nikada ni sagrađena.

Upravo taj vez, na mulu V tivatske marine, idealan je da primi manje kruzere. Sa dubinom mora od čak 15 metara, ovaj vez daleko nadmašuje kapacitete čak i operativne obale Luke Kotor gdje je maksimalni gaz između 9 i 12 metara. Jedini potencijalni manji problem koji bi Porto mogao brzo riješiti, su privezne bitve na ovom vezu koje su dimenzionisane za jahte – brodove manjih gabarita i težina od kruzera, pa bi ih trebalo ojačati. Plan je da se brodovi vezuju ovdje, u blizini objekta graničnog prelaza u marini gdje bi se obavljale sve administrativno.-pravne i carinske formalnosti, da bi se putnici potom električnim vozilima Porto Montenegra prevozili do oko 300 metara udaljenog platoa u blizini tzv. Marina parka, gdje bi ih čekali autobusi, koji bi one putnike što ne namjeravaju ostai u Tivtu, vodili na izlete po Boki Kotorskoj i južnom dijelu Crne Gore. Porto Montenegro je već u saradnji sa crnogorskim pomorskim vlastima počeo pripreme za ispunjavanje odredbi međunarodne ISPS konvencije o bezbjednosti brodova i luka, a koji se tiču luka za putničke brodove, što je preduslov da tivatska marina počne primati i manje kruzere.

Izvor:S.L

Najčitanije