16 C
Kotor

Slušaj online radio

Tivat – Potpisan ugovor o izgradnji autobuske stanice

Autobuska stanica Tivat
Autobuska stanica Tivat

Do kraja maja naredne godine Tivat će riješiti jedan od svojih višedecenijskih saobraćajnih problema – nedostatak objekta adekvatne autobuske stanice. Na lokaciji postojećeg privremenog autobuskog stajališta na Župi do tada će kompanija „Mesopromet-Franca“ iz Bijeloj Polja izgraditi modernu autobusku stanicu ukupne bruto građevinmske površine 2,1 hiljadu kvadrata – proizilazi iz ugovora o zajedničkom ulaganju koga su juče potpisali gradonačelnik Ivan Novosel i generalni direktor „Mesoprometa“ Hilmija Franca.

U zajednički posao Opština ulaže parcelu površine 9.500 kvadrata na Župi i investitora oslobađa obaveze plaćanja komunalija, dok će „Mesopromet“ uložiti više od 5,5 miliona eura u gradnju cijelog kompleksa što pred autobuske stanice, predviđa i izgradnju šoping centra površine skoro 3 hiljade kvadrata i hotela ranga 4 zvjezdiuce, površine 2.500 kvadrata. Šoping centar i hotel „Mesopromet“ gradi za svoje potrebe.

Gradonačelnik Ivan Novosel i generalni direktor „Mesoprometa“ Hilmija Franca.
Gradonačelnik Ivan Novosel i generalni direktor „Mesoprometa“ Hilmija Franca.

„U prvoj fazi do kraja maja naredne godine izgradiće se autobuska stanica i šoping centar, a u roku od 18 mjeseci i hotel kapaciteta 38 soba. Urediće se i kompletanm okolni prostor, u novom kompleksu biće otvoreno preko 100 novih radnih mjesta, a ja računam da će većina zaposlenih biti iz opštine Tivat.“-kazao je nakon potpisivanja ugovora, gradonačelnik Novosel dodajući da je riječ o izuzetno važnom projektu za lokalnu upravu koji se realizuje po ssistemu privatno-javnog partnerstva.

Osim parkinga za autobuse i osam perona ukupne površine od oko 2.600 kvadrata, autobuska stanica će u prizemlju i na dva sprata, sadržati čekaonicu, biletarnice, kancelarije, kafe-restoran, sanitarne čvorove, garderobu, tehničke prostorije i natkriveni parking za četiri automobila.

„Sve investicije koje smo započeli mu rekordnom  roku smi i završili. Imamo reference u tri slična objekta koja smo već izgradili u Pljevljima, Bijelom Polji i Baru te vam mogu garantovati da će do kraja maja naredne godine Tivat na ulazu u grad, dobiti ovaj velelepni novi objekat, kao i novi šoping centar, dok će u roku od 18 mjeseci od dana dobijanja građevinske dozvole biti završen i reprezentativan hotel ranga 4 zvjezdice.“- podvukao je prvi čovjek „Mesoprometa“ Hilmija Franca obećavajući da će se u gradnji novih objekata upotrebiti najkvalitetniji materijali i konstrukciona riješenja. Juče je počeo i dvomjesečni rok u kome „Mesopromet“ treba da završi projektnu dokumentaciju, ali iz te firme nezvanično najavljuju da će sve biti gotovo za samo 45 dana, pa je za očekivati da građevinske mašine na Župu stignu već do kraja godine.

Gradonačelnik Ivan Novosel i generalni direktor „Mesoprometa“ Hilmija Franca.

U međuvremenu, Opština će razmotriti mogućnost da aktuelna privremena autobuska stanica nastavi da funkcioniše na Župi u smanjenom obimu, ukoliko to ne bude remetilo radove,a  kao alternativa figurira njenoi izmiještanje na plac kod hotela „Tivat“ na Seljanovu. Do ljeta naredne godine kada će prvi autobusi konačno ući na perone nove moderne autobuske stanice Tivta, lokalna uprava odlučiće hoće li taj objekat u kome će biti zaposleno 15-tak radnika, biti organizovan kao posebno novo lokalno javno preduzeće ili će raditi u sklopu neke od već postojećih opštinbskih firmi, ili će se pak tenderom tražiti operater nove stanice.

Najčitanije