17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Tivat – protestna šetnja od raskrsnice Kotor-Budva-Tivat i moleban u crkvi Svetog Save

U 18 sati u hramu Svetog Save u Tivtu počeo je moleban koga predvodi sveštenstvo Mitropolije crnogorski primorske, u znak protesta zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovjesti.

Oko crkve se okupilo nekoliko hiljada gradjana.

Pristigla je i organizovana kolona od par hiljada ljudi koji su se do crkve Svetog Save uputili prije dva sata sa raskrsnice Tivat-Kotor-Budva.

Oni su, noseci zastave Srpske pravoslavne crkve i Mitropolije crnogorsko-primorske, ikone svetitelja i poruke protiv usvojenog kontroverznog zakona, prošetali od kotorskog kružnog toka do Tivta.

Zbog njihove protestne šetnje, za saobraćaj je bila zatvorena traka Jadranske magistrale od kotorske raskrsnice u smjeru prema Tivtu, pa su vozila iz Budve koja su išla prema Tivtu i Herceg Novom zbog toga preusmjeravana na stari put preko Kavča.

Okupljeni pjevaju duhovne i srpske patriotske pjesme, kao i himnu Svetog Save, te uzvikuju “Ne damo svetinje”.

Nakon molebana u crkvi Svetog Save, uslijediće litija ulicama Tivta koju će, kako je ranije najavljeno, predvoditi mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Amfilohije:Neka padne ovaj Zakon o bezakonju ili neka padne Vlada

U propovjedi nakon molebana, mitropolit Amfilohije je još jednom pozvao na povlačenje Zakona.

Neka padne ovaj Zakon o bezakonju ili neka padne Vlada koja ga je donijela- poručio je Amfilohije.

 

Nakon što su kod crkve Svetog Save uz zvonjavu zvona, sa mitropolitom zajedno otpjevali njegovu verziju stare narodne pjesme “Ječam žnjela” i ispratili ga aplauzom, okupljeni vjernici i građani su se mirno razišli.

Izvor:S.L

Najčitanije