20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Tivat – rebalans budžeta, prihodi manji za najmanje pola miliona, rashodi nadišli sva očekivanja

Tivat – mikophotography montenegro

Nova gradska vlast Tivta koju čini koalicija građanskih listi narod Pobjeđuje (NP), Bokeški Forum (BF) i „Goran Božović-časno i odgovorno za bolji Tivat“ (GB) pripremila je nacrt Odluke o rebalansku budžeta za 2020, a koji će se naći na privoj narednoj sjendici lokalnog parlamenta.

Kako je navedeno u Nacrtu, razlozi za rebalans budžeta su primjena dvaju Odluka o donošenju mjera za podršku privredi i građanima u opštini Tivat  iz maja, odnosno avgusta ove godine, kao i izvršenje i realizacija budžeta za period januar – novembar  „koja je usled vanrednih okolnosti i kao posljedica loše epidemiološke situacija pretrpjela velike oscilacije.“ Inače, na dan 10.novembra, budžet Optine Tivat je od početka godine ostvario ukupne prihode od 14,53 miliona eura.

U prevodu, kombinovani efekti djelovanja ekonomske krize izazvane koronavirusom i ponašanje prethodne DPS-SD-Hgi vlasti Tivta koja je bukvalno opsutošila gradsku kasu i iza sebe ostavila neplaćene obaveze od oko 3,5 muiliona eura, primorali su novu administraciju gradonačelnika Željka Komnenovilča (NP) da radi rebalans budšeta za ovu godinu koji je oruginalnom odlukom, bio planiran na 23,55 miliona eura. Iako je rebalanskom budžet snižen za oko pola miliona eura na 23,05 miliona, objektivno  će on do kraja godine biti još i manji jer je izvjensn da se neki od prihoda koje je planirala ranija vlast poput donacije od 4 miliona eura od Vlade Crne Gore za početak gradnje bulevara u Tivtu, sigurno neće realizovati. Novca u gradskoj kasi je inače, zapravo još i manje od ovog koji se formalno iskazuje, jer se u budžetu vode i 1,9 miliona eura sredstava koje je Opština Tivat imala u Atlas banci, ali ih je zapravo izgubila jer je prethodni gradonačenik Siniša Kusovac (DPS) „zaboravio“ na ta sredstva i nije preduzeo ništa da taj gradski novca pokuša izvući iz Atlas banke prije nego što je ona otišla u stečaj.

Po rebalansu, planirani prihodi budžeta umanjuju se za pola miliona eura na osnovu smanjenja poreza na nepokretnosti za za 10% koje je je dio Odluke o donošenju seta mjera podrške građanima i privredi Tivta tokom kotonakrize. Po istom osnovu, za 34% smanjuju se prvobitno planirani prihodi od raznih taksi, odnosno za 30% umanjuje stavka „ostali prihodi“ . Rebalanskom se međutim, za 6% povećavaju prihodi od naknadi prvenstveo zbog boklje u odnosu na plan, realizacije naknade za uređenje građevinskog zemljišta (komunalija).

Što se izdataka tiče, za 2% u odnosu na prvobitni plan, povećavaju se rahodi za zarade i doprinose zaposlenih u lokalnoj administraciji (sa 3,37 na 3,43 milipona eura), dok će neznatno porasti i izdvajanja za „ostala lična primanja“ zaposlenih.

Zbog finansijskih posljedica nastalih usled pandemije COVID-19, neke budžetske pozicije su dodatno iskorigovane, gdje je to bilo potrebno, i na taj način usaglašene sa budžetskim ostvarenjima. Tako su naprimjer, rashodi za materijal uvećani za 5% u odnosu na plan i sada iznose 676.000 eura, ali su rahodi za usluge smanjeni za 30% i iznosiće 751.000 umjesto planiranih 1,07 miliona eura. Iako su značajno skresani planirani izdaci za programske aktivnosti i orghanizaciju kulturnih manifestacvija, stavka „ostali izdaci“ ipak je morala biti uvećana za 13% u odnosu na plan i sada iznosi ukupno 498 hiljada eura. Razlog za to su prvenstveno veći iznosi novca u odnosu na plan koje je prethodna gradska uprava već platila za suske troškove i za razne druge nedefinisane „ostale izdatke“.

Rebalansom je  stavka „otplata obaveza iz pretjodnog perioda“ uvećana za čak 55% u odnosu na plan na ukupno 327.000 eura što je još jedna posljedica dugova i neplaćenh računa koje je novoj vlasti za sobom ostavila Kusovčeva administracija.

Otplata duga  je rebalansom umanjena sa 2 na 1,5 miliona eura odnosno  25% manje u odnosu na prvobitan plan budžeta za 2020. godinu. Razlog tome  je što je Opština Tivat prema Odluci o privremenim mjerama za ublažavanje negativnih uticaja novog koronavirusa na finansijski sistem  a koju je donijel Vlada, iskoristila pravo na moratorijum na otplatu kredita u trajanju do 90 dana.

Izvor:S.L.

Najčitanije