35 C
Kotor

Slušaj online radio

Tivat simbolično obilježava Svjetski dan bez automobila

Tivat – EMW 2017 Pine

„Evropska nedjelja mobilnosti“ obilježava se širom Evrope, pa i svijeta, svake godine od 16. do 22. septembra.

„Tivat, nažalost zbog aktuelne situacije sa epidemijom koronavirusa, neće organizovati brojna dešavanja kao što je to bio slučaj u prethodnom periodu. Ipak, dio Ulice Druge dalmatinske brigade biće zatvorena za saobraćaj, u utorak 22. septembra u periodu od 10 do 18 časova. Na ovaj način Opština Tivat želi sve sugrađane, a i goste podsjetiti na Svjetski dan bez automobila koji se obilježava baš na ovaj datum u sklopu veće, već pomenute manifestacije. Tivat će ovako dobiti još jednu pješačku zonu u samom centru grada i podstaći građane da prošetaju i bar na dan odustanu od korišćenja automobila.“- saopšteno je jule tim povodom iz lokalne uprave Tivta.

„Za ovu 2020. naši planovi oko obilježavanja EMW su bili veliki: organizovanje planinarskih i pješačkih tura, biciklizam, sportski poligon, trajne mjere  kojima bi se postepeno zastupljenost motornih vozila u centru grada, prvo ograničila, a vremenom svela na minimum. Međutim zdravstvena situacija nas je spriječila da sprovedemo ovaj ambiciozan plan.” – rekla je Tatjana Jelić (DPS), sekretarka Sekretarijata za komunalne poslove, saobraćaj i energetsku efikasnost Opštine Tivat. Ona je podsjetila da je Opština Tivat 2018.od Evropske komisije za obilježavanje EMW, dobila priznanje za  sve svoje dosadašnje aktivnosti i cilj: što čistiji grad održive urbane mobilnosti. To lokalnu uoravu kako je istakla, obavezuje da makar simbolično, sve građane podsjeti da je “naša budućnost u odabiru alternativnih vidova prevoza, sa što manje zagađivanja.”

“Evropska nedjelja mobilnosti” podstiče gradove na uvođenje mjera održivog transporta i poziva ljude da promijene ponašanje u saobraćaju – opredjeljujući se za alternativne vidove prevoza umjesto automobila. Ona se počela obilježavati početkom 21. vijeka, u okvirima Evropske Unije, ali se vremenom proširila i na zemlje van EU, pa sada u akciji učestvuju i gradovi Brazila, Japana, SAD-a… U Crnoj Gori EMW se obilježava posljednju deceniju. Tivat je to u početku činio organizovanjem jednodnevnih događaja, da bi se od 2017. opseg aktivnosti  proširio na brojne višednevne manifestacije poput biciklisičkog poligona, kreativnih aktivnosti na parkingu, promocije električnih bicikala, likovnih i sportskih ktivnosti za najmlađe i to na prostorima koji su tradicionalno namjenjeni automobilima.

Najčitanije