12 C
Kotor

Slušaj online radio

Tivat – u gradskoj kasi, čak i uz kredit, biće značajno manje novca

Tivat / foto Boka News

Budžet Opštine Tivat u 2021.godini iznosiće 16,94 miliona eura – navodi se u Odluci o budžetu za narednu godinu a koja će se naći na dnevnom redu sutrašnje sjednice lokalnog parlamenta. To je 28% manje od ukupno planiranih prihoda za 2020. koje je bivše tivatska DPS-SD-HGI vlast bila utvrdila na iznos od 23,5 miliona eura.

Realno, iznos novca kojim će grad dogodine raspolagati još je i manji jer se u prihode kao „neutrošena sredstva prenesena iz prethodne godine“, mora knjižiti i skoro 1,9 miliona eura kolje je bivša lokalna uprava „zaboravila“ u Atlas banci, pa su ona tamo bukvalno izgubljena zbog pokretanja stečaja u banci.

Aktuelna administracija gradonačelnika Željka Komnenoviča (NP) očekuje da će izvorni prihodi Opštine u narednoj godini iznositi 13,33 miliona eura, dok su ukupni izdaci planirani na iznos od 15,73 miliona eura na što još treba dodati i 1,215 milione eura dugova koji su već dospeli ili dopsijevaju za naplatu 2021. Budžetski deficit pokriće se planiranim zaduženjem u iznosu od 3 miliona uera kod CKB banke sa rokom otplate od šest godina, kao i očekivanom prodajom imovine Opštine u iznosu od nešto preko 613 hikjada eura.

Gradsku kasu Tivta u narednoj godini primarno će, osim aktuelne ekonomske krize izazvane pandemijom koronavirusa, odrediti loše upravljanje gradskim ginansijama u proteklom periodu od strane bivše administracije smijenjenog gradonačelnika Sniše Kusovca (DPS), a koja je novoj lokalnoj upravi triju građanskih listi NP-BF-GB, ostavila gotovo prazanu kasu i brojne višemilionske dospjele obaveze i neizmirene dugove.

Potvrda tome je i činjenica da će dogodine čak 3,46 miliona eura potrošiti na plaćanje naknade za ekspropijacuju privatne imovine koju je bivša lokalna uprava Tivta predvođena DPS-om, uzurpirala prethodnih godina, ponajviše za zemlju Krtoljana na Klačinim, koja je uzuprirana gradnjom postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Inače, tekući izdaci Opštine Tivat u 2021. godini iznosiće 5,39 miliona što je skoro 12% manje nego što je za to planirano u 2020. Za transfere će se potrošiti nešto preko 2 miliona, na otpatu duga i obaveza iz prethodnog perioda 1,25 miuliona eura, dok će kapitalni izdaci (računajuči i sredstva za ekspropijacju) biti 8,17 miliona eura.

Kapitalni izdaci manji su za skoro 37% od plana te vrste troškova u budžetu za ovu godinu. Najveća investicija dogodine biće gradnja MR 2 pristupne saobraćajnice kompleksu Luštica Bay u Krtolima za što će biti izdvojeno 1,15 miliona eura. Relaizacija te investicije je inače, trebala da krene u 2020. za što je bivša vlast Tivta krajem 2019. od Vlade tadašnjeg premijera Duška Markovića (DPS) iz državbnog budžeta dobila 914 hiljada eura, ali se to nije desilo jer je Kusovčeva administracija taj novac nenamjenski potrošila i bukvalno ga „rasula“ krpeći rupe koje su su u budžetu ove giodine otvarale zbog lošeg gazdovanja gradskim finansijama.

Izvor:S.L.

Najčitanije