13.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Tivat – ugašen požar na gliseru

Akcija spašavanja

Pomorsko operativni centar je u 14.08 sati primio informaciju da je došlo do požara na gliseru Mastercraft dužine 6 metara, koji se nalazio na udaljenosti 2 nautičke milje južno od ponte Seljanovo u Tivatskom zalivu.

Na gliseru se nalazilo ukrcano 11 članova posade, što je evidentno da je plovilo u prekršaju, zbog nedozvoljenog prekrcaja.

Brzom koordinacijom izmedju operatera sa POC, zaposlenih u Marini Porto Montenegro i kompanije ”Pole Star” iz Tivta, isplovljeno je ka gliseru sa tri plovila, ”Jovana”, specijalizovanog za gašenje požara, gumenjaka i jednog glisera.

Sama posada glisera je uspjela lokalizovati požar, koji je vjerovatno izbio zbog začepljenja auspuha i pregrejavanja motora, a niko od njih nije povrjeđen.

Nakon 15 minuta gliser je uočen od strane gumenjaka i odmah dotegnjen do Marine Porto Monetenegro, gdje je stavljeno na izolovani vez, gdje će Inspekcija sigurnosti plovidbe Kotor, koja je u međuvremenu obavještena, izvršiti detaljnu inspekciju i utvrditi razlog požara.

Shodno potpisanom SAR sporazumu, izmedju svih učesnika koji su bili tokom akcije spašavanja glisera u požaru, bila je konstantna komunikacija i koordinacija između Pomorsko operativnog centra i Marine Porto Montenegro iz Tivta, što ukazuje na efikasnost sistema spašavanja i sigurnosti pomorske plovidbe u Bokokotorskom zalivu.

Izvor:S.L.

Najčitanije