21 C
Kotor

Slušaj online radio

Završeno peto izdanje događaja „Nad Bokom po mjesečini“ – šetnja i edukacija

Sedamdesetak noćnih šetača iz Herceg Novog, Kotora i Tivta, ali i njihovih gostiju, šetalo se sinoć između najljepših vrhova-vidikovaca hercegnovskog zaleđa, u okolini sela Kameno. Izlazak mjeseca nad Bokom Kotorskom je događaj za sjećanje i jedan od razloga zbog kojeg ovaj događaj polako prelazi u tradiciju. Drugi razlog leži u uvijek drugačijem, zabavnom i edukativnom programu koji se zatim organizuje u porti crkve Sv. Jovana na Kamenom.

Kao i proteklih godina, uz učešće vodiča Agencije za razvoj i zaštitu Orjena i PK „Subra“, organizovano je vođenje grupa i obilazak 3 destinacije, od kojih je uvijek najatraktivnije Tajno brdo, lokalitet zaštićen zakonom kao kulturno dobro. Mjesto je rado posjećeno kako zbog vidika, tako zbog burne istorije i ostataka utvrđenja iz minulih vjekova. Za ovu priliku je pročišćen od vegetacije i otvoren novi koridor kroz pravi lavirint odbrambenih položaja.

Po povratku na Kameno, u crkvenoj porti posjetioce su na ulazu dočekali vitezovi sa bakljama (viteško društvo Sv. Stefan) i tako doprinjeli posebnoj atmosferi večeri. Zatim su, nakon osvježenja, organizovane dvije prezentacije na otvorenom, obje posvećene šišmišima – bićima koja su prepoznata upravo kao simboli noći.

Sa aspekta narodnih vjerovanja i običaja o njima je ispred Agencije za razvoj i zaštitu Orjena govorio Željko Starčević, istakavši da su oni rezultat našeg nedovoljnog poznavanja slijepih miševa i da sa stanovišta folklora daju važne naučne podatke o našim nekadašnjim shvatanjima, što nikako ne znači da ih danas treba praktikovati.

Specijalne gošće na događaju su bile Belma Šestović i Marina Radonjić, mlade stručnjakinje iz NVO Wildlife Montenegro (Kotor), koje su pripremile prezentaciju „Šta sve ne znamo o slijepim miševima“. Tom prilikom se moglo čuti da u Crnoj Gori imamo 32 vrste slijepih miševa da njihova dosadašnja istraživanja na Orjenu pokazuju da na ovoj planini postoje zavidne 23 vrste, među kojima i dvije koje su prvi put zabilježene na području Crne Gore.

Nad Bokom po mjesečini

Zajednički apel sa prezentacija bi bio da slijepe miševe ne uznemiravamo i ne ugrožavamo njihova staništa, jer ovi (jedini) leteći sisari su važan dio ekološkog lanca našeg okruženja, ali i planete u cjelini.

Organizatori događaja su Agencija za razvoj i zaštitu Orjena i MZ Kameno-Žlijebi, uz podršku Turističke organizacije Herceg Novi, te pomoć „Cicak akustike, planinarskog kluba „Subra“ i Viteškog društva Sv. Stefan.

Najčitanije