8.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Tivat – zamijenjene sve palme na Pinima koje je uništio štetni insekt

Sadnja novih palmi na Pinima

Kompanija „Mondo verde“ iz Kotora koja je kao najpovoljniji ponuđač izabrana na tenderu Optine Tivat, završila je minulog vikenda sadnju ukupno 12 novih velikih sadnica palmi vrste kanarskja datula (Lat. Phoenix canariensis Chabaud) na zelenim površinama gradske rive Pine u Tivtu.

Radnici i mehanizacija kotorske firme specijalizovane za prodaju biljnog materijala, te projektovanje i održavanje zelenih površina, posadili su palme visine između tri i četiri metra i narednih mjeseci će se brinuti o njima dok nove sadnice na formiraju dovoljno jak korenov sistem i  dok se u potpunosti ne “prime” na Pinima. Koliko je to izazovan i osjetljiv posado, najbolje govori činjenica da je Opština Tivat za ovih 12 sadnica, kao i još dvije slične nove kanarske palme koje će “Mondo verde” narednih dana posaditi ispred zgrade tivatskog Centra za kulturu, izdvojila ukupno  čak 41.000 eura.

Sadnja novih palmi na Pinima

Prije nego što su posadili nove palme na mjestima na Pinima gdje su do prije nekoliko godina rasle velike kanarske palme koje je u međuvrtemenu uništio štetni insekt –crveni palmin surlaš, radnici “Monfo Verdea” su mašinskim  putem i manuelnim radovima morali da uklone  preostale panjeve i korene od surlaša uništenih i u međuvremenu posječenih stabala palmi. Isto će naraednih dana uraditi i ispred zgrade Centra za kulturu Tivat a čije su pročelje i ulaz do prije par godina ukrašavale dvoje velike kanarske palme koje je u međuvremenu takođa uništio surlaš, kaoo bni s ei ta lokacija pripremila za sadnju novih stabala.

Iz Opštine Tivat najavili su da će u narednom pariodu na sličan način pristupiti i postepenoj obnovi drugih drvoreda kanarskih palmi na javnim površinama u tom gradu a koje je takođe u prethodnom periodu desetkovao surlaš.

Najčitanije