4 C
Kotor

Slušaj online radio

Tivatska podružnica Bokeljske mornarice obilježila pola vijeka

Tivat je u subotu poslijepodne pozdravio članove ovdašnje Podružnice Bokeljske Morarice koja je obillježila 50 godina osnivanja i kontinutiranog rada ove podrušnce tog drevnog, preko 12 vjekova starog udruženja bokeljskih pomoraca.

Isped zgrade Centra za kulturu Tivat obavljeno je postrojavanje odreda oficira i mornara u tradicionalnim odoravama ovog udruženja koje je odnendavno, i zvanično proglašeno za nematerijalno svjetsko  kulturno dobro pod patronatom UNESCO-a.

Tivatska podružnica Bokeljske mornarice – foto Roko Stjepčević

U pratnji Gradske muzike, članovi tivatske Podružnice profedilovali su tivatskim ulicama do rive Pine gdje je smotru odreda obavio prvi major Bokeljske Mornarice Gracija Abović. Potom su njeni pripadnici na rivi odigrali tradicionalno Kolo Svetoga Tripuna u koje su na kraju ušli prvaci Mornarice i gradski čelnici predvođeni predsjednikom Opštine Željkom Komnenovićem.

Prisutnima se obratio komandir tivatskog Odreda i kolovođa tivatske Podružnice, kapetan Gracija Škanata koji je istakao da je 1972. izvršena reorganizacija Bokeljke Mornarice po gradovima i daje od tada Podružnica Tivat nastavila baštiniti tradicije svojih predaka jer je članova Mornarice iz ovih krajeva uvijek bilo, posebno nakon  obnove Bokeljske mornarice 1859.godine kao memorijalne organizacije kada su u nju počeli ulaziti ne samo pomorci, već i ribari težaci.

Svoj prvi javni nastup članovi novoformirane Podružnice Tivat  imali su 10.septembra 1972. godine na dan Jugoslovenske Ratne Mornarice, pomorstva i riječnog brodarstva tadašnje Jugoslavije, a poslije i 21.novembra 1972. – na Dan Opštine Tivat.

Tivatska podružnica Bokeljske mornarice – foto Roko Stjepčević

Podružnica u Tivtu se osnovala prije pola vijeka  da bi se održala stara slava Bokeljke mornarice – strukovne udruge stare preko 12 stoljeća, a koje su ljudi iz tivatskog kraja uvijek bili neodvojivi dio, posebno Lastvoljani. Lastovski odred je uvijek bio najbrojniji pa je Lastva  davala i kapetana. i najveća čast u ovoj organizaciji – nošenje barjaka pripada Gornjoj Lastvi, odnosno familiji Nikolića koji su poziciju barjaktara naslijedili od Ivovića.

U proteklih pola vijeka, nije bilo niti jedne proslave Dana Opštine Tivat bez nastupa Odreda Bokeljske mornarice iz Podružnice Tivat, a mornari i oficiri u tradicionalnim odorama dočekivali su i sve visoke državne poglavare koji su od sredine 19. vijeka do danas pohodili Tivat – od austrougarskog cara Franja Jospia, preko jugoslovenskog predsjendika Josipa Broza Tita do aktuelnih državnih čelnika i visokih stranih fiunkcionera koji pohode Crnu Goru.

Izvor:S.L.

Najčitanije