16.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Tivatski odbornici redovno dobijaju naknade, bez obzira zasijedaju li ili ne

Foto opština Tivat

Opština Tivat redovno izmiruje možda i najveću odnornilku nadoknadu koje dobijaju predstavnici političkih stranaka što imaju mandate u nekom od lokalnih parlamenata u Crnoj Gori. Za te svrhe u budžetu Opštine za 2021. godinu planirano je ukupno 135.000 eura, od čega je za prvih šest mjeseci ove godine isplaćenio 63.292 eura, ili 46,9% ukupno za cijelu 2021. godinu planiranog iznosa budžetskih davanja po tom osnovu.

Naknade odbornicima isplaćuju se bez obzira da li je u mjesecu za koji ih oni dobijaju, bilo zasijedanja Skupštine Opštine ili ne. Tako je za naknade za rad 32 odbornika aktuelnog saziva SO Tivat, iz gradskog budžeta u julu, kada uopšte nije bilo sjednica lokalnog pralemneta, izdvojeno ukupno 7.983 eura neto, odnosno nešto preko 11 hiljada eura u bruto ioznosu sa porezima na ta primanja.

Većina odbornika – njih 23, primili su samo odnovne naknade u iznosu od po 270 eura neto, dok oni koji su članovi raznih skupštinskih radnih tijela, po tom osnovu dobijaju uvećanja na odborničku nadoknadu. Najveće  nedokade za jul u iznosu od po 306 eura neto, dobilo je dvoje odbornika i to Valentina Božović (grupa građana „Goran Božović-časno i odgovorno za bolji Tivat“) i Savo Klakor (Narod Pobjeđuje).

Božovićeva u imovinskom kartonu nije navela u kojim je sve skupštinskim radnim tijelima angažovana, dok je Klakor prijavio da je član skupštinskih Odbora za kizbor i imenovanje, Odbora za statut i propise, te Odbora za planiranje kojim i predsjedava, a u ime SO Tivat on je i jedan od odbornika koji po porotokolu, prisustvuju vjenčanjima za što se takođe dobija simbolična naknada.

Inače, SO Tivat je od početka godine do danas održala ukupno pet sjednica, pri čemu tokom februara, aprila i jula mjeseca lokalni parlament uopšte nije zasijedao. Bruto plata predsjednika SO Tivat dr Andrije Petkovića (Bokeški Forum), prema podacima sa sajta lokalne samouprave, u julu je sa, kako je navedeno, „uvećanim iznosom julske bruto zarade zbog naknadno obračunate razlike u radnom stažu”, iznosila 1.930,81 euro, dok je sekretarka SO Tivat Ivana Aranđus  (BF) prošllog mjeseca primila 1.521,61 euro bruto-plate.

Izvor:S.L.

Najčitanije