17.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Tivatski UBNOR dobio novog predsjednika, uskoro i novo ime organizacije

Predstavnicu UBNO-Ra Tvta kod Spomenika plaim borcima

Aktivni visoki oficir Mornarice VCG, kapetan bojnog broda Darko Vuković novi je predsjednik UBNOR-a Opštine Tivat- odlučeno je na redovnoj godišnjoj skupštini Udruženja borava NOR-a i antifašista Tivta koja je održana minulog vikenda.

Kako je danas saopšteno iz te NVO, Vuković je jednoglasno izabran za novog predsjendika tivatskog UBNOR-a, kao dugogodišnji član ove organizacije.

Vuković je bivši komandantt Mornarice Vojske Crne Gore, a obavljao je razne štabne dužnosti u Generalštabu Vojske Crne Gore, Ministarstvu odbrane Crne Gore i vojno-diplomatskoj službi. Između ostaloga, bio je oficir za vezu u NATO SHAPE Mons i vojni savjetnik pri Misiji Crne Gore pri NATO u NATO štabu Brisel u Belgiji, načelnik Direkcije za kontrolu naoružanja u Ministarstvu odbrane Crne Gore i izaslanik odbrane Crne Gore u Ujedinjenom Kraljevstvu u Londonu. Trenutno se priprema za dužnost ne-rezidentnog izaslanika odbrane CG u Albaniji, Hrvatskoj, Grčkoj i Italiji. Kbb Darko Vuković završio je Komandno-štabno usavršavanje u Školi nacionalne odbrane u Beogradu i Pomorski ratni koledž Ratne Mornarice SAD.

Kapetan bojnog broda  Darko Vuković je nosilac brojnih nagrada i priznanja od kojih se izdvajaju doživotni član Fondacije Pomorskog ratnog koledža Mornarice SAD, počasni je građanin američke države Rhode Island. Njegovo ime se nalazi na zidu slavnih Pomorskog ratnog koledža Mornarice SAD, nosi čin počasnog majora Bokeljske Mornarice Kotor, a tokom svoje službe u Londonu stekao je zvanje oficira Konjičkog gardijskog puka Njenog Kraljevskog veličanstva Kraljice Elizabete II (The Household Cavalry Mounted Regiment).

https://bokanews.me/wp-content/uploads/2022/02/predstavnicu-UBNORa-Tvta-kod-Spoenika-plaim-borcima_resize.jpg

Zahvalivši se na izboru, Vuković je kazao da će UBNOR Tivta “voditi u skladu sa odredbama Statuta na principima dogovaranja, međusobnog razumijevanja i sporazumijevanja, uz uvažavanje argumenata i poštovanje odluka većine.”. Naglasio je da je UBNOR dobrovoljno udruženje “samosvjesnih i vrijednih članova koji su spremni da ulože svoje vrijeme na dobrobit svoje lokalne zajednice, patriotsko udruženje članova koji vole i poštuju prije svega svoju porodicu, svoju kuću, svoju ulicu, svoj grad i svoju državu, kao i antifašističko udruženje koje razumije i shvata ovu istorijsku tekovinu širokih svjetskih razmjera i osnovnog temelja savremene Evrope”.

“UBNOR  je nestranačko udruženje u punom smislu ovog značenja bez obzira kakve političke stavove ili ubjeđenja imaju članovi udruženja kao individualna politička bića ili da su već javno delegitimisani kao političke ličnosti na lokalnom ili državnom nivou.”-poručio je on.

Skuština je izabrala i novi sastav Opštinksog i nadzornog odbora, izmjene i dopune Statuta, kao i finansijski izvještaj UBBNOR-a Tivta za prošlu i plan rada za ovu godinu. Kako se čulo, prošle godine su preminula dva posljednjja živa borca NOR-a iz Drugog svjetskog rata u Tivtu, Tomo Petković i admiral flote JRM u penziji Branko Mamula. S obzirom da u SUBNOR-u Crne  Gore i mnogim opštinskiom organizacijama koje ga čine, više nema živih članova- partizanskih boraca iz Drugog svjetskog rata, ocijenjeno je da su “stvoreni preduslovi za promjenu imena ove organizacije koja će uskoro uslijediti”.

Prije Skupštine, na spomenik Palim borcima i žrtvama Drugog svjetskog rata u Tivtu, položen je zajednički vijenac SUBOR-a Crne Gore i UBNOR-a Tivta.

Izvor:S.L.
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije