17.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Tivćani da pomognu u sanaciji puta na Luštici

Luštica

Kako je i najavila Ana Zambelić Pištalo, nova predsjednica MZ Luštica, pripremni radovi na asfaltiranju puteva na teritoriji ove mjesne zajednice su počeli, a novi izgled dobiće čak 4.500 metara kvadratnih putne infrastrukture.

Riječ je o zajedničkoj investiciji Opštine Herceg Novi, Mjesne zajednice i Luštičana, vrijednoj 85 hiljada eura. Radove izvodi kompanija Car invest.

Biće asfaltirani putevi Oblatno – Mardari u dužini od 2,5 kilometara, odnosno 3.000 metara kvadratnih, zatim 190 metara puta ka Mirištu što je 600 kvadrata, a biće djelimično i sanirana dionica od 900 kvadrata na putu prema Zabrđu, objasnila je Zambelić Pištalo i ponovo pozvala predstavnike tivatske opštine da se uključe u sanaciju puta koji teritorijalno pripada toj opštini, kako bi se izgradila kompletna putna infrastruktura, čime bi život mještana Luštice i turista bio značajno kvalitetniji.

– S obzirom na to da su Opština Herceg Novi i Mjesna zajednica Luštica uložili značajna sredstva u sanaciju puta bilo bi višestruko korisno za mještane i turiste da se i Opština Tivat uključi i sanira dio puta koji je u njenoj nadležnosti, a koji je sada u veoma lošem stanju. Ranije je bilo razgovora na ovu temu, ali bez konkretnih dogovora – konstatovala je Zambelić Pištalo, naglašavajući da ima mnogo prostora za obnavljanje putne infrastrukture, proširenje i formiranje malih vidikovaca.

Izrazivši uvjerenje da će ovom dinamikom, ako budu uporni i istrajni i bude postojala saradnja na relaciji

Podsjetila je na istorijski i kulturološki značaj Luštice gdje je 1936. godine bilo 98.700 stabala maslina, a 1928. godine izvezeno čak 36 vagona ulja.

Pjesacka staza Luštica
Pjesacka staza Luštica

– U tom periodu Luštica je imala Mjesni odbor Crvenog krsta, Sokolsko društvo, školstvo na ovom poluostrvu ima bogatu tradiciju jer je u drugoj polovini 19. vijeka otvorena prva škola u Klincima. U periodu od 1826. do 1944. godine, sadašnja Mjesna zajednica Luštica bila je samostalna opština i imala svoje organe upravljanja. Zgrada uprave bila je u Radovanićima, odnosno u selu Marovići. Istorijski gledano Luštica ima poseban značaj i tako bi trebalo i da bude tretirana. O Luštičkoj komunitadi svojevremeno je pisala Marija Crnić Pejovićkazala je Zambelić Pištalo.

Naglasila je i da će poslije više decenija zapostavljanja pokušati da kroz osnovne infrastrukturne projekte, poboljšaju svakodnevni život mještana i na najbolji način vrednuju potencijale kojima raspolaže ovo poluostrvo.

/K.M./

Izvor:Dan

Najčitanije