13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Tivćani skupo plaćaju administraciju

Tivat-zarada foto Boka News

Prosječna zarada zaposlenih u lokalnoj upravi Tivta, ne računajući primanja radnika javnih ustanova Centar za kulturu, Sportska dvorana i Muzej i galerija koji su takođe na budžetu Opštine, trenutno iznosi 873,57 eura, proizilazi iz analize podataka o izdacima za neto zarade planiranim u budžetu Opštine za 2019. i broja stalno zaposlenih u opštinskoj administraciji.

To je izuzetno visok prosjek imajući u vidu činjenicu da prosječna zarada u Crnoj Gori, prema podacima Monstata, iznosi 512 eura. Prosječna zarada opštinskih činovnika značajno je veća i od generalnog prosjeka zarada u Tivtu koji po Monstatu iznosi 675 eura i koji je ubjedljivo najveći u državi. Imajući u vidu ove podatke, ne čudi prava jagma koja u Tivtu vlada za „udomljavanje u Opštini“ ili njenim javnim preduzećima i ustanovama, u koje bez većeg promišljanja, prelaze i kadrovi DPS koji su do tada radili za strane investitore poput Porto Montenegra, kao što je npr. slučaj sa glavnom administratorkom Opštine Marijom Sijerković, direktoricom Turističke organizacije Gabrijelom Glavočić, Muzeja i galerije Jelenom Bujišić…

Poplava zapošljavanja u lokalnoj upravi rezultirala je činjenicom da je Opština sa 88 stalno zaposlenih, koje je u njoj na proljeće 2014. na kraju svog mandata „ostavio“ bivši gradonačelnik Dragan Kankaraš (DPS), u međuvremenu pod Sinišom Kusovcem narasla na 152 činovnika i funkcionera koji primaju platu iz budžeta koga pune svi Tivćani. Samo za neto zarade ovih 152 administrativaca, iz gradskog budžeta Tivta ove će godine biti potrošeno ukupno 1.593.400 eura, što daje prosječnu neto mjesečnu platu od 873,57 eura. Uz to, Opština će ove godine iz svog budžeta izdvojiti i dodatnih ukupno 293.000 eura za neto plate zaposlenih u Centru za kulturu, Sportskoj dvorani i JU Muzej i galerija.

Ovako glomazna i dobro plaćena lokalna administracija međutim, Tivćanima u najvećoj mjeri ne pruža očekivano visoki kvalitet usluga. Samo u prošloj godini ukupne direktne štete za budžet grada u iznosu od oko osam miliona eura bio je kroz izgubljene sudske sporove, plaćanje odštete građanima za uzurpiranu zemlju ili kontroverznim opraštanjem komunalija strateškim investitorima. Istovremeno, brojne investicije i projekti koji su Kusovac i lokalna vlast na izborima 2016. obećali Tivćanima, idu više nego kilavo, pa je tako lani za svih 12 mjeseci realizovano ukupno nešto više od 40 odsto svih planiranih investicija za 2018. Neki od tih projekata poput gradnje nepunih 400 metara puta u naselju Cacovo gdje za tri godine od početka radova nije još položen ni centimetar asfalta, ili izmještanja dva stuba dalekovoda u Gradiošnici bez čega nema izgradnje Vatrogasnog doma, a na što se čeka već četiri godine, gotovo da su dobila legendarni status i predmet su brojnih šala u gradu.

I dok godinama čekaju da im lokalna administracija unaprijedi komunalnu infrastrukturu i izgradi nedostajuće javne objekte, Tivćani će samo ove godine za plate i ostala primanja zaposlenih u Opštini i trima njenima JU, te poreze i doprinose na njih, izdvojiti više od 3,45 miliona eura. Za taj novac Tivat bi na primjer, mogao dobiti gradu već godinama prijeko potreban objekat nove velike osnovne škole za oko 1.000 učenika, sa svom najmodernijom opremom.

/S.L./

Najčitanije