23.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Tivćanin Marko Perković na neobičan način odlučio da se suprostavi neradu državnih tužilaca

Marko Perković

Tivćanin Marko Perković predao je kancelariji Vrhovnog državnog tužioca Crne Gore Ivice Stankovića i kabinetu ministra pravde Zorana Pažina zahtjev da po članu 59. Zakonika o krivičnom postupku, Perković dobije zvaničan status „kontinuiranog supsidijarnog tužioca“ (propisuje niz prava lica oštećenih krivičnim delom, među kojima je najznačajnije pravo oštećenog da preuzme krivično gonjenje, u slučaju odustanka javnog tužioca) u predmetima u kojima je on još prije nekoliko godina podnio prijave, a Tužilaštvo ni do danas nije okončalo postupke.

Perković već nekoliko godina vodi pravnu bitku sa Telekomom Crne Gore koji je njegovu firmu Foto Riva tužio i dobio na sudu za neizmirene dugove od oko 170.000 eura, dok sam Perković tvrdi da njemu Telekom duguje najmanje pet puta veći iznos novca.  Tri prijave protiv akreta organizovane kriminalne grupe za koju Perković smatra da ga je oštetila za najmanje 600.000 eura, do danas nisu izazvale nikakvu opipljivu reakciju tužilaštva.

„Prije tri godine, našao sam se u vrtlogu organizovane kriminalne grupe koja je karakteristična po tome što je čine ili štite  državni službenici i članovi pravosudnog sistema – policajci, advokati, notari, Tužilaštvo i sudije, što je jednistven slučaj. Postupke u kojima Foto Riva d.o.o. slovi kao dužnik odlikuje revnost, efikasnost i kršenje ustavnih prava, a postupci u kojima smo moja firma ili ja lično povjerioci ili oštećena strana odlikuje inertnost, nezainteresovanost i čitav arsenal opstrukcija od strane već pomenutih državnih aktera. Svako ko se nađe pod dejstvom takvih razarajućih elemenata ima sva zakonska i moralna prava da proglasi pravni institute moratorijuma na ispunjenje svojih obaveza do okončanja brojnih krivičnih, parničnih i izvršnih postupaka koji su u toku. Svrha moratorijuma nije ni u kom slučaju izbjegavanje plaćanja dugovanja već naprotiv, izmirenje istih u prioritetnom roku akcentirajući zaštitu Ustavom zagarantovane imovinske i lične sigurnosti koja su, na prethodno opisani način, brutalno ugrožena.”- kazao je Perković novinarima.

On ističe da je još prije deset godina konstatovao da je “Tužilaštvo najgori dio pravosuđa”, ali da je sada situacija sa tim dijelom sudske vlasti u Crnoj Gori još i gora jer je po njemu, “Tužilaštvo svojim erozivnim djelovanjem napustilo okvire pravosudnog sistema.”

“Šest godina i devet mjeseci strpljivo sam čekao da tužilaštvo i sudstvo pokažu svoje pravo lice i otkriju svoje stvarne namjere. Sada su sve karte na stolu, ali su džokeri ostali u mojim rukama.  Čvrsto sam prigrlio Ustav Crne Gore i njene zakone koji su sudijama i tužiocima ispali  ili su im grubo istrgnuti iz ruku. Osjećam se veoma samouvjereno i sposobno da svoje predmete na zakonit način sam privedem kraju.

Zato sam VDT-u Ivici Stankoviću podnio “Zahtjev za sticanje statusa kontinuiranog supsidijarnog  tužioca” i sa istim upoznao ministra pravde Zorana Pažina i Tužilački savjet.”- kazao je Perković, objasnivši da je taj zahtjev ciljano podnio prošle nedjelje, 10 dana pred istek mandata Ivici Stankoviću, ali je naglasio da to nema nikakve veze sa aktuelnom aferom sa VDT-om koga odbjegli biznismen Duško Knežević proziva za navodno uzimanje više stotina hiljada eura mita i veze sa kriminalcima.

Perković tvrdi da je već godinama žrtva organizovane kriminalne grupe “i drugih izvršioca krivičnih djela u koje spadaju i njhovi pokrovitelji iz redova pravosuđa”, ali da njihova kriminalna djela ne mogu zastariti. Istakao je da će nakon predaje zvaničnog zahtjeva za sticanje statusa “kontinuiranog supsidijarnog tužioca”, tražiti da se sve prijave koje je on prije nekoliko godina podnio protiv aktea ove kriminalne grupe i koje od tada samo kupe prašinu u ladicama raznih nivoa Tužilaštva, “u najkraćem mogućem roku zaključe u skladu sa izanđalom tužilačkom frazom „jer nema osnovane sumnje da je učinjeno navedeno krivično djelo, niti neko drugo krivično djelo za koje se gonjenje preuzima po službenoj dužnosti“.

Marko Perković

“Tako bih onda ja kao supsidijarni tužilac, mogao u skladu sa zakonom,  preko sudija za istragu nastaviti krivično gonjenje aktera ove grupe, koristeći sva zakonska ovlašćenja koja po ZKP-u ima državni tužilac”- objasnio je Perković dodajući da će se prihvatanjem njegovog zahtjeva upućenog Stankoviću i Pažinu, “momentalno povećati efikasnost i racionalnost rada na konkretnim predmetima, uz eliminisanje svih do sada iskazanih negativnosti.”

“Za dodatno unapređenje pravnog ambijenta nametnulo se kao neophodno aktiviranje Vrhovnog suda javnosti uz određivanje “mjera javnog nadzora” i “slobodan pristup svim informacijama” koje su već puštene u pravni promet.”- podvukao je Perrković dodajući da je to jedini legitimni način borbe sa visoko pozicioniranim kriminalom i njegovim pokroviteljimja i zaštitnicima u institucijama sistema.

Na pitanje da li je njegov potez najava formiranja prvog privatnog Tužilaštva u Crnoj Gori, on je odgovorio negativno, ističući da  “već imamo jedno privatno Tužilaštvo sa Ivicom Stankovićem kao izvršnim direktorom”.

“Za vlasničku strukturu crnogorskog Tužilaštva morate se obratiti CRPS-u.”- istakao je Perković dodajući da je Stanjković svojim ““obavezujućim uputstvima VDT-a, praktično ukinuo tužilačku autonomiju.”

“Stoga ću ja za sada biti jedini samostalni i nezavisni tužilac u državi, ali isključivo u svojim predmetima”- podvukao je Perković.

Izvor:S.L

Najčitanije