12.1 C
Kotor

Slušaj online radio

TO Kotor na konferenciji “Kulturna raznolikost – zajedničko naslijeđe čovječanstva”

Konzorcijum CulturWB

“Kulturna raznolikost – zajedničko naslijeđe čovječanstva” naziv je međunarodne konferencije koja je održana u Sarajevu 18. oktobra 2018. godine, a u okviru koje je zvanično obilježen početak rada mreže “Jačanje kapaciteta za promjene u turizmu na zapadnom Balkanu: izgradnja kompetencija za kvalitetno upravljanje baštinom i kulturnim turizmom – CulturWB”. Na ovoj konferenciji prisustvovali su i predstavnici TO Kotor kao dio CulturWB konzorcijuma.

Konferencija je  na jednom mjestu okupila sve interesne strane iz oblasti kulture i turizma iz BiH, Srbije, Crne Gore i Grčke, kako bi razmijenili ideje, pozitivna iskustava te razvili mrežu saradnje CulturWB.

Najveći benefit  same konferencije je osnivanje rada mreže za kulturni turizam zapadnog Balkana – CulturWB – mreža institucija i organizacija kroz koju će se promovisati zajedničko naslijeđe Evrope i regiona.

Konferencijom u Sarajevu se nastoji  doprinijeti  poduzetništvu kulturnih i kreativnih sektora i podsticati razvoj kreativnih inkubatora kako bi se omogućio pristup finansiranju i formiranju prikladnog poslovnog okruženja. Na panelima su učestvovali priznati stručnjaci i profesori u području kulturnog turizma.

Cultural-Diversity-Conference

Prisutnima su se obratili Khaldoun Sinno, zamjenik šefa Delegacije EU u BiH, Dino Mujkić, predsjednik Sarajevo susret kultura, Biljana Čamur- Veselinović, sekretar Ministarstva civilnih poslova BiH  i Gian Andrea Garancini, ispred uprave grada Heraklion, Grčka.

Organizatori skupa su EU info centar i organizacija Sarajevo susret kultura, uz podršku Evropske unije, Ministarstva civilnih poslova BiH, Federalnog ministarstva kulture i sporta te konzorcija Erasmus+ i CulturWB.

Najčitanije