22.1 C
Kotor

Slušaj online radio

TO Kotor: Novim sadržajima do bolje ponude turistima

Kotor 2021. – foto Boka News

U Turističkoj organizaciji Kotor ove godine očekuju oporavak izletničkog turizma, a uoči ljetnje sezone najavljuju uvođenje novih sadržaja, prije svega u pothodniku na gradskoj rivi, koji će gostima olakšati boravak.

Veliki broj dolazaka izletnika očekuju s područja Dubrovačke regije, zatim iz Hercegovine, ali i domaćih iz ostalih crnogorskih turističkih centara koji dolaze u organizovane posjete drevnom gradu.

Direktor TO Kotor Jovan Ristić ističe da je Turistička organizacija već potpisala ugovore sa nekoliko agencija.

-Imaćemo veći broj turskih gostiju zbog povećanja broja letova. Zato smo s njima imali intenzivnu komunikaciju i saradnju, jer imamo jako dobru avio dostupnost s Turskom, izjavio je Ristić za “Dan” uz najavu da će u okviru međunarodnog projekta ove sezone biti konačno pokrenuta “Blu pas” propusnica koja podrazumijeva umrežene ulaznice za tri destinacije- Dubrovački akvarijum, Kotorski akvarijum i Park prirode Hutovo blato u Hercegovini.

-Mogu biti uključeni i privrednici odnosno restorani, trgovinske radnje, razni pružaoci usluga. Poenta je da kupac “Blu pasa” ima pravo na korišćenje popusta od 20 odsto na sve ono što je obuhvaćeno na ovim lokacijama; dva akvarijuma i Hutovo blato, plus restorani, privrednici, muzeji, galerije. To bi po projektu trebalo da krene krajem maja, precizira on i ističe da pripremaju javni poziv za zainteresovane subjekte.

Direktor Turističke organizacije Kotor Jovan Ristić – foto Mediabiro

U maju će u punom kapacitetu startovati i novi segment ponude- program pod nazivom “Kotor info Activity4.me”, koji je osmislila i uradila privatna kompanija, a podržale su ga Opština Kotor i TO Kotor. Kako je predviđeno, program će gostima i građanima obezbjeđivati da jednostavnim ulaskom preko QR koda, koji će biti na više lokacija u gradu, dobiju sve potrebne informacije na više svjetskih jezika.

-Od vremenske prognoze, stanja na putevima, do programa Centra za kulturu, manifestacija koje organizuje ta ustanova, onih koje organizuje TO, do informacija vezanih za svu drugu ponudu u Kotoru – galerije, muzeji i ostal. Tu će biti i mapa Starog grada, a gosti će od ove sezone moći da se odluče da li žele da mapu dobiju u štampanoj ili u elektronskoj formi. U tom programu će biti i mapa Bokokotorskog zaliva gdje će gosti moći da nađu i druge interesantne objekte i ponudu u zalivu i put i razdaljinu do njih, objasnio je Ristić.

Kotor – foto Boka News

Novina ovog ljeta biće i ponuda električnih bicikala, kroz projekat “Nautika”, ali i novi garderoberi, tzv. lokeri, koji će biti instalirani u pothodniku na rivi, a gdje će gosti moći besplatno da odlože svoje lične stvari kako im ne bi smetale tokom obilaska grada.

-U pothodniku će biti postavljeno i nekoliko led ekrana koji će davati obavještenja o gradu, ali i tzv. elektronski totemi, najavio je Ristić.

Autobusko stajalište sa elektronskim skrinovima

Ristić objašnjava da će na takozvanim elektronskim totemima biti instalirani programi sa svim informacijama vezanim za ponudu grada i svega onoga što bi moglo da bude interesantno gostima koji dođu u posjetu Kotoru.

-Kroz ovaj projekat bi trebalo da dobijemo jedno reprezentativno autobusko stajalište koje bi trebalo da bude instalirano na mjestu postojećeg preko puta pijace. Dakle, tamo će sadašnje autobusko stajalište biti uklonjeno i postavljeno novo koje će takođe imati elektronske skrinove na kojima će biti kompletne informacije o gradu. Imaćemo neke sadržaje koji će moći da doprinesu našim gostima za lakši boravak i takođe vidjećemo da li će zaživjeti ideja da dio ponude naših prevoznika, što taksi, a što malih brodara, bude u pothodniku ili će biti na nekoj drugoj lokaciji, naveo je Ristić.

/Biljana Marković/

Izvor:Dan

Najčitanije