16.8 C
Kotor

Slušaj online radio

TO Tivat za promotivne i aktivnosti animacije turista utrošiće preko 300 hiljada eura

Tivat – foto Miko Đuričić

Planirani budžet Turistička organizacija opštine Tivat (TOT) za 2022. iznosi 660.000 eura i za 55% je veći od budžeta za prošlu godinu.

Najveći dio u strukturi prihoda TOT-a u 2022. činiće primici od naplate boravišne takse od čega se u kasi organizacije na čijem je čelu iozvršna direktorica Danica Banjević, očekuje 415.000 eura. To je za 42% više nego prošle godine i potvrda je da se ove godine očekuje dodatni oporavak tivatske turistiiče privrede od posljedica pandemije koronavirusa, odnosno znatno bolja posjeta turista nego što je to bio slučaj u ptrethodne dvije godine.

Inače, prema Zakonu o turističkim organizacijama, od ukupno naplaćenih sredstava na ime boravišne takse od turista koji posjećuju neku opštinu u Crnoj Gori, 80% pripada lokalnoj, a ostatak Nacionalonoj turističkoj organizaciji Crne Gore.

TOT očekuje da će ove godine naplatiti i 65.000 eura na ime članskog doprinosa, a koji plaćaju gotovio svi segmenti lokalne privrede koji u svojoj djelatnosti imaju korist od turizma i dovođenja gostiju. To je čak pet puta veći iznos nego lani.

Od turističke takse koju plaćaju vlasnici svih sekundarnih stambenih i objekata za iznajmljivanje na Tivatskoj trivijeriu, TOT u 2022. očekuje prihod od 170.000 eura, što je za 70% više nego prethodne godine.

Direktorica TO Tivat Danica Banjević – foto Boka News

Pored ovih, TOT će tokom ove godine raspolagati i sa ukupno 50.418 eura namijenjenih realizaciji prijekata valorizacije lokalne kulturne baštine i to za projekte koji se trebaju realizovati ove, ali i iz ptethodne dvije godine kada raspodjele z ovog fonda nije bilo zbog nemogućnosnosti Opštine Tivat da konstituiše posebnu Komisijuj za rapodjelu ovih sredstava.

Što se rashoda tiče, TOT će najviše novca i to ukupno 311 hiljada eura, potrošiti na usluge za realizaciju projekata i promotivne aktivnosti, odnosno promociju tivatske turističke ponude u zemlji i inostranstvu te organizaciju i podršku priređivanju raznih za turiste atraktivnih manifestacija koje se pripređuju na Tivatskoj rivijeri. Za bruto plate zaposlenih u TOT-u i doprinose na teret poslodavca, utrošiće se 233.000 eura, ostala lična primanja zaposlenih 10.000, dok će rashžodi za materijal iznositi 16.000, a za usluge 28.100 eura.

Inače, TOT Tivat u prosjeku ima 15 stalno zaposlenih a ljeti se angažuje još dodatnih sedam sezonskih radnika.

Izvor:S.L.

Najčitanije