4 C
Kotor

Slušaj online radio

Tokom ronjenja poginule dvije žene – Slovenka kod otoka Sušca i Slovakinja kod Blata na Korčuli!

Nastradala-roniteljica – Foto: Pixabay / Slovenski ronilački savez / Facebook

Dvije tragedije u jednom danu! Kod Blata na Korčuli je tokom ronjenja uz instruktora smrtno nastradala 39-godišnja državljanka Slovačke, dok je istog dana samo par sati kasnije tokom ronjenja nastradala 46-godišnja državljanka Slovenije.

– U poslijepodnevnim satima, točnije oko 14.30 u općini Blato 100 metara od obale, prilikom ronjena na dah uz grupu ronilaca i instruktora ronjenja, primjećeno je da 39-godišnja državljanka Slovačke pluta na površini. Pokušana je reanimacija na licu mjesta, no mrtvozornica je konstatirala smrt u 17.30. Obaviješteno je Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku, a tijelo prevezeno na patologiju radi obdukcije kojom će se utvrditi uzrok smrti – potvrdila je za Morski HR Andrijana Biskup iz Dubrovačko-neretvanske policijske uprave.

Istodobno, samo 4 sata kasnije i 23 nautičke milje jugozapadno dogodila se nažalost identična tragedija.

– Istog dana, oko 18. 30 sati dvoje državljana Slovenije, muška osoba u dobi od 64  i ženska osoba u dobi od 46 godina s ronilačkom opremom su ronili na predjelu otoka Sušac, općina Lastovo. Prilikom izrona s dubine od oko 50 metara, prvo je izronila ženska osoba, a nakon nje i muški ronioc koji ju je zatekao kako pluta bez svijesti – kazuje nam Andrijana Biskup.

Neslužbeno doznajemo da ju je muškarac pokušao reanimirati, međutim bezuspješno. S plovilom ju je dovezao u luku Ubli na Lastovu, gdje je objavljen liječnički pregled i konstatirana smrt od strane mrtvozornice.

– Na tijelu nisu pronađeni tragovi nasilja. Policija je izuzela ronilačku opremu radi vještačenja i o svemu je obaviješteno ŽDO u Dubrovniku, a tijelo preminule je prevezeno na odjel patologije radi obdukcije, kojom će se utvrditi točan uzrok smrti, kazuju nam iz policije, koja ne sumnja na kazneno djelo.

U međuvremenu, Slovenski ronilački savez objavio je da je kod Sušca nastradala njihova članica Irena Čok, predsjednica ljubljanskog udruženja za istraživanje mora i članica Nadzornog odbora Slovenskog ronilačkog saveza

– Želimo objaviti tužnu savjest da je Irena Čok umrla dok je ronila na Sušcu. Bila je predsjednica Ljubljanskog udruženja za istraživanje mora i članica Nadzornog odbora Slovenskog ronilačkog saveza, a prije svega bila je vrlo predana ronjenju, posebno podvodnoj fotografiji, gdje je bila i državna prvakinja. Ireninom smrću slovensko ronjenje puno je izgubilo. U ime Slovenskog ronilačkog saveza i moje osobno ime želim izraziti iskrenu sućut svim njegovim ljudima, a posebno Borutu – napisao je predsjednik Slovenskog ronilačkog saveza Mitja Slavinec povodom tragičnog gubitka.

Najčitanije