19.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Tokom sezone uredne isporuke ugovorenih količine vode za Tivat

Tivat – foto Boka News

Predstavnici lokalne uprave grada Tivta, gradonačelnik, Željko Komnenović, potpredsjednik Vladimir Arsić, sekretar sekretarijata za privredu Vedran Božinović i Alen Krivokapić, izvršni direktor D.O.O. Vodovod i kanalizacija Tivat, su, u susret predstojećoj ljetnjoj sezoni, inicirali sastanak sa Josipom Đuraškovićem, izvršnim direktorom D.O.O. Regionalni vodovod Crnogorsko primorje i Ivanom Špadijerom, tehničkim direktorom ovog Društva, i iskazali zabrinutost zbog nedavnih medijskih natpisa u vezi sa nedostatkom vode iz regionalnog vodovodnog sistema (RVS), tj. sa vodoizvorišta Bolje Sestre, za uredno vodosnabdijevanje opština Crnogorskog primorja tokom narednih ljetnjih mjeseci.

Gradonačenik Opštine Tivat je istakao da na teritoriji opštine već boravi veliki broj gostiju, a da se u narednim nedjeljama očekuje veliki priliv turista i uspješna ljetnja sezona, zbog čega je od ključnog značaja obezbijediti uredno vodosnabdijevanje i izbjeći neprijatna iznenađenja tokom sezone.

Izvršni direktor ViK Tivat, Alen Krivokapić, je naglasio da ovo Društvo ima dugogodišnju uspješnu saradnju sa Regionalnim vodovodom i aktivan Ugovor o isporuci nedostajućih količina vode od 24. septembra 2020. godine, u skladu sa kojim je Regionalni vodovod, uprkos izazovima sa kojima se suočava u vidu smanjenja izdašnosti izvorišta Bolje Sestre, uredno isporučivao ugovorene količine, kao i količine preko ugovorenih i do sada nije dolazilo do prekida ili poremećaja u isporukama nedostajućih količina vode opštini Tivat. Direktor Krivokapić je, međutim, izrazio zabrinutost povodom nedavnih medijskih natpisa u kojima se predviđa mogućnost da Regionalni vodovod ne bude u stanju da isporuči potrebne količine vode Primorju tokom ovogodišnje ljetnje turističke sezone, što je i bio osnovni povod da se inicira sastanak i razmjene precizne informacije i planovi u vezi sa vodosnabdijevanjem tokom predstojećih mjeseci.

Tehnički direktor Regionalnog vodovoda, Ivan Špadijer, je pojasnio da su, kao i svake godine, sve aktivnosti na pripremi RVS za održiv rad u toku ljetnje turističke sezone 2022. godine obavljene planiranom dinamikom i da je pogonska spremnost RVS u kontinuitetu na veoma dobrom nivou u odnosu na količine vode koje se isporučuju. Tehnička služba Regionalnog vodovoda će obezbijediti sve uslove za maksimalni režim rada tokom ljetnjih mjeseci i za urednu isporuku svih ugovorenih količina vode opštinama na Primorju, i ne očekuje se značajan nedostatak vode u odnosu na prošlogodišnju sezonu, bez obzira na stanje izvorišta Bolje Sestre, koje je i dalje ugroženo.

Direktor Regionalnog vodovoda, Josip Đurašković je dodao da je svima poznato stanje vodoizvorišta Bolje Sestre koje je velikim dijelom rezultat ekocida koji se decenijama odvija na rijeci Morači i Cijevni, tj. u drugoj zoni sanitarne zaštite vodoizvorišta i da Regionalni vodovod u kontinuitetu nastoji da, u saradnji sa nadležnim državnim organima, obezbjedi zaštitu ovog izvorišta koje je od strateškog značaja za turističku privredu Crne Gore.

Uprkos svim izazovima, direktor Đurašković je izrazio uvjerenje, a na osnovu trenutnih parametara u vezi sa  izdašnošću izvorišta Bolje Sestre, da tokom predstojeće ljetnje sezone Opština Tivat i ViK Tivat mogu da računaju na urednu isporuku ugovorenih količina vode iz RVS, kao i da je Regionalni vodovod preduzeo sve aktivnosti na smanjenju rizika od nedostatka vode u špicu sezone.  Regionalni vodovod će, kao i prethodne godine, voditi dnevnu kontrolu raspoloživih količina vode, planirati rad pumpnih agregata na način da se zahvate maksimalne raspoložive količine vode iz vodozahvata kako bi obezbijedio potrebne količine vode i spriječio zastoj u urednom vodosnabdijevanju Crnogorskog primorja.

Najčitanije