24.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Toplinski val ne popušta, “paklene” vrućine treba izdržati do vikenda

Temperatura – Ljeto – foto Boka News

“Paklene” vrućine treba izdržati do vikenda. Tada, najavljeno je, slijedi promjena vremena – i osvježenje.

Sunčano i vruće s temperaturama do 38 Celzijevih stupnjeva i narednih dana…

“Od 1949. godine od kada Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju vrši kontinuirana mjerenja protekla noć najtoplija je u Podgorici. Temperatura je u jednom trenutku pala ispod 30 stepeni, ali za 0,1 do 0,2 stepena tako da je ovo sad najtoplija ikad zabilježena noć u Podgorici od kada se vrše mjerenja tokom avgusta”, rekao je meteorolog Dušan Pavićević.

On je dodao i da u Budvi prema podacima sa automatske meteorološke stanice temperatura protekle noći nije pala ispod 31 stepen.

ZHMS: Najtopliji 22. avgust na primorju

Protekla noć dostigla je na području Podgorice i Bara bila je istorijski rekordno najtoplija noć u avgustu za posljednjih 70 godina, saopštili su iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju. Kako su naveli, na današnji dan na primorju Crne Gore izmjerena je rekordno visoka temperatura, dok je u Ulcinju izmjerena temperatura od 40,2 stepena.

Prema zvaničnim podacima ZHMS-a , u Podgorici temperatura tokom noći bila je 29,8 stepeni a u Baru 30,2 stepena što znači da se temperatura u Podgorici nije spustila ispod 29,8 a u Baru nije se spustila ispod 30,2 stepena.

“U Podgorici i Baru ovo je bila rekordno najtoplija avgustovska noć. Inače rekordno najtoplija avgustovska noć na terotoriji Crne Gore imala je temperaturu od 31 stepen i to u Herceg Novom 6.8.1998. godine”, saopštili su iz ZHMS.

Iz ZHMS su takođe naveli da je danas u popodnevnim satima u Ulcinju, temperatura dostigla 40,2 stepena.

Ovo je novi dnevni temperaturni rekord za Ulcinj, odnosno ovo je rekordna temperatura za područje Ulcinja, istovremeno rekordno najviša temperatura na primorju na današnji dan.

U Ulcinju, ovo je treći uzastopni dan sa novim dnevnim temperaturnim rekordom odnosno u tri uzastopna dana oboreni su dnevni temperaturni rekordi .

Iz ZMHS navode da je ovo posljedica kombinacije uticaja toplog tropskog vazduha i istovremeno dodatno lokalno termoadijabatsko zagrijevanje koje generiše (vjetar sa kopna) sjeveroistočni vjetar.

Utorak, 22.08.2023.

Pretežno sunčano i toplo, ponegdje uz slab do umjeren razvoj dnevne oblačnosti.

Na sjeveru, ujutru mjestimično niska oblačnost i magla, a u popodnevnim satima, prvenstveno u planinama, lokalno moguća kratkotrajna kiša ili grmljavina.

Vjetar slab do umjeren, uglavnom sjevernih smjerova, ujutru i uveče ponegdje pojačan, sjeveroistočni. Najviša dnevna temperatura vazduha od 25 do 38 stepeni.

Najčitanije