29.5 C
Kotor

Slušaj online radio

TOUR inicijativa – ekoturizam, uticaj turizma na kulturno nasljeđe i budućim turističkim trendovima

Foto TO KO

Istorijski grad Kotor bio je domaćin dvodnevne radionice s fokusom na prednosti ekoturizma, koja je održana 3. i 4. jula. Ova radionica, dio TOUR inicijative, okupila je međunarodne učesnike iz italijanskih pokrajina Martina Franka i Molize kao i albanskog grada Đirokaster, koji su diskutovali o održivim turističkim praksama i njihovom uticaju na kulturno nasljeđe i prirodne pejzaže.

Učesnici su tokom radionice imali priliku da učestvuju u diskusijama, prezentacijama i vođenim turama. Aktivnosti su obuhvatile posjetu Starom Gradu Kotoru, obilazak Akvarijuma Boka i Starog Grada Perasta. Ove aktivnosti su dizajnirane da podstaknu diskusije o prednostima ekoturizma, uticaju turizma na kulturno nasljeđe i budućim trendovima u turizmu.

Radionica je započela vožnjom žičarom od Kotora do gornje stanice Kuk, gdje su učesnici uživali u spektakularnom pogledu na Bokokotorski zaliv. Ovaj dio programa je omogućio učesnicima da iz prve ruke vide kako moderni infrastrukturni projekti poput Žičare Kotor mogu biti integrisani u ekoturističku ponudu.

Foto TO KO

Projekat Žičara Kotor realizuje konzorcijum uz vlasničko učešće Leitnera, jedne od vodećih svjetskih kompanija u oblasti proizvodnje “ropeway” sistema. Leitner, sa istorijom koja datira od 1888. godine, danas nudi najsavremenija rješenja u oblasti žičara, ističući se vrhunskim kvalitetom, funkcionalnošću i sofisticiranim dizajnom.

“Leitnerov doprinos ovom projektu garantuje bezbjednost, kvalitet i pouzdanost, što je od ključnog značaja za razvoj ekoturizma u regionu,” istakli su domaćini posjete žičari Kotor.

Kotor – Lovćen žičara

Učesnici su izrazili svoje zadovoljstvo posjetom žičari Kotor, ističući da će stečena iskustva i znanja značajno doprinijeti daljem unapređenju turističke ponude regije južnog Jadrana.

Najčitanije