10 C
Kotor

Slušaj online radio

Tradicija života s trupom i lađom proglašena nematerijalnim kulturnim dobrom

Neretvanska lađa – foto juzni.hr

Ministarstvo kulture utvrdilo da Tradicija života s trupom i lađom, plovilima doline Neretve ima svojstvo nematerijalnog kulturnog dobra.

– Tradicija života s trupom i lađom, plovilima doline Neretve, značajna je za stanovništvo Donje Neretve jer su ta autohtona plovila stoljećima bila jedina prijevozna sredstva u pretežito močvarnom području doline Neretve. Ona je pokazatelj kulture stanovnika koja njeguje jedinstvo i sklad nematerijalne i materijalne kulture s prirodom. – rekla je Nikolina Luketić Delija, stručna suradnica Konzervatorskog odjela Imotski pri Upravi za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture i medija

Uz gradnju trupe i lađe, njeguje se lokalni govor na kojem se pamte dijelovi lađe i trupe i tehnike izrade. Usto se njeguje način ulova ribe i jegulja, plovidbe, pjevanje i zabave ribara, a sve to svjedoči o snazi simbolike, identiteta i tradicije u kontekstu razvoja i integracijskih procesa neretvanskih zajednica u širu maritimnu kulturu južnog Jadrana. – pojasnila je Nikolina Luketić Delija.

Predlagatelj zaštite je bio Konzervatorski odjel Imotski, a nositelji zaštite su Udruga lađara Neretve i „Baština Neretve” – Udruga za očuvanje neretvanske baštine iz Opuzena.

Najčitanije