7.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Tradicijska regata Latinsko idro regata u Murteru, nikad više brodova

Latinsko idro regata – foto Facebook Latinsko idro

Bilo je to u Murteru zaista – spektakularno!

Osamdeset i četiri broda našla su se na regati tradicijskih brodova na latinsko idro, i sva sreća da ih je na more ispratilo tek desetak čvorova burice pa je na startu – bar izdaljega gledajući – sve prošlo bez puno uzruja!

Zaista, nikad više brodova, a samim tim ni idrača, ni na ovoj ni na ijednoj drugoj regati na latinsko idro ikad i igdje kod nas – a namnožilo ih se na potezu od prve kalendarske u Ugriniću do zadnje kalendarske u Murteru koliko voliš.

Vrijedi ovo početi s brojkama, statistikom!

Latinsko idro regata – foto Facebook Latinsko idro

Evo i odakle su sve doplovili u Murter!

Sa svih strana

Čak 24 broda iz samog Murtera, 14 iz Betine, 5 iz Jezera, 3 iz Tisna, 2 iz Mošćeničke Drage, 9 iz Lovrana (!), 2 iz Raba, 1 iz Bakra, 1 iz Kukljice (a i taj je jedan sve pobijedio!…), po 2 iz Ugrinića i Prvića, 4 iz Vrboske, 3 s Hvara, 3 iz Zadra, po jedan iz Sukošana, Jelse, Splita, Rovinja, Pašmana, Zlarina i Vodica i 2 s Krapnja.

To ovaj svijet još nije vidio! A oni koji su sve započeli upravo u Murteru (bilo je ovo, na majicama piše, dvadeset i šesto “Idro”) mogu zaista biti i sretni i zadovoljni… dočim ih je onaj među nekoliko najzaslužnijih, Željko Jerat, malo grintavo, malo zadovoljno, gledao negdje iz vedrine plavoga neba nad Murterom…

Puntu Gradine prvo je prošla gajeta “Baba Majo” s Tomislavom Bašićem, pa “Ilka” s Dujom Fržopom, a sveudilj se među njima vrzmala jedna mala kvarnerska lađa s oglavnim idrom i flokom, brza ko strelica! – “Kade si”, opatijske oznake OP 973. iz Lovrana, s Frankom Sirotnjakom na timunu. U vrh je izbio i leut “Mladen” s upisanim kormilarom Mladenom Mudronjom – bio bi na ponos pradidu Mladenu! A “Jaruh” s Grgom na Timunu i Anom u posadi, na ponos Željku i radost svih nas koji smo još tu, gdje njega više (naizgled…) nema.

Latinsko idro regata – foto Facebook Latinsko idro

Vječni favoriti

Nekako će se tih nekoliko i još nekoliko vječitih favorita – desetak brodova – izmjenjivati na čelu regate. Pojavom “Babe Majo” iz Kukljice s posadom Tomislava Tičića malo su se pomrsili računi dosadašnjim stalnim pobjednicima, no shvatimo to kao dašak svježine u regatnom polju “Latinskog idra”.

Ove je godine ruta duga skoro osam milja i skoro duplo duža od lanjske. Sve uvjete i planove regate kroji jedna jedina – vremenska prognoza. I stanje mora.

Iz regatnog broda “Lavsa”, čiji je davni projektant Pelaja s ove regate neopravdano izostao, gledamo okrete oko znaka usamljene opasnosti Arte male i komentiramo pojavu najnovijeg obnovljenog broda “Jaka”, gajete koja je 6-7 godina falila u regatama.

BOK UZ BOK, DO KRAJA

Hitamo na cilj dočekati prve.

Par metara prije ulaska bogme je “Ilka” dobro stisla “Babu Majo” – ali se ova nije dala!

Nakon točno dva sata jedrenja u cilj je ušla prva “Baba Majo”, pa lovranska barka “Kade si” pa “Ilka” – sve jedna drugoj do boka!

Najčitanije