9.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Tragedija u Beogradu: Ubijeno osmero učenika i zaštitar škole, sedmero teško ozlijeđeno

Tragedija u Beogradu – foto Hina

Osmero učenika i zaštitar osnovne škole “Vladislav Ribnikar” u središtu Beograda ubijeni su, a još sedmero je ozlijeđeno u srijedu ujutro kad je na njih pucao 14-godišnji učenik te škole koji je uhićen, novi su podaci koje je potvrdio MUP Srbije poslije nezapamćene tragedije u povijesti srbijanskog školstva.

Šestoro učenika i jedna profesorica teško su ozlijeđeni i smješteni u Urgentnom centru i Dječjoj klinici Tiršova, navodi u priopćenju MUP, nakon što su mediji u nizu konfuznih i nepouzdanih informacija ranije objavili da je preminula i ranjena profesorica povijesti.

Dva dječaka imaju prostrelne ozljede nogu, a jedna djevojčica je na operaciji s teškom ozljedom glave, potvrdili su liječnici u Tiršovoj.

Učenik škole “Vladislav Ribnikar” K. K. (rođen 2009.), osumnjičen za ovaj masakr, nađen je i uhićen u školskom dvorištu.

Policija je ranije priopćila kako se sumnja da je pucao iz očevog pištolja.

Policija je pozvala sve roditelje koji nisu uspjeli stupili u kontakt sa svojom djecom da se jave u Policijsku postaju Vračar. Prema neslužbenim saznanjima, nekoliko učenika i nastavnika i dalje je u školi i daju izjave policiji i forenzičkim timovima.

“Sve policijske ekipe su i dalje na terenu i intenzivno rade na rasvjetljavanju svih činjenica i okolnosti koje su dovele do ove tragedije”, kratko je priopćio MUP.

U iščekivanju službenih informacija, pojedini mediji i portali beogradskih tabloida se, očevidno kršeći novinarske i moralne kodekse i načela, utrkuju tko će objaviti više detalja o ubojici i žrtvama, uz nagađanja o mogućnim motivima i okolnostima tragedije.

Pojedini mediji objavili su i inicijale ubijenih učenika te ime zaštitara.

Tragedija u Beogradu – foto Hina

Čelnik beogradske općine Vračar Milan Nedeljković rekao je za RTS da je zaštitar Dragan Vlahović, koji je preminuo od ozljeda, htio spriječiti tragediju.

“Tragedija bi bila još veća da nije stao ispred dječaka koji je pucao. Djeca su u stresu. Škola je zatvorena. Ovako nešto nije zabilježeno u povijesti beogradskih škola”, rekao je Nedeljković.

Ured Fonda Ujedinjenih naroda za prava djeteta (UNICEF) u Beogradu uputio je danas sućut obiteljima i prijateljima žrtava masakra u školi i potporu svima koji su doživjeli traume.

Iz te agencije UN-a poručeno je kako današnja tragedija podsjeća “zašto su važni svijest o mentalnom zdravlju i podrška, posebno u obrazovnom sustavu”.

Čelnica Vijeća Europe Marija Pejčinović Burić objavila je na Tweeteru kako je “šokirana i žalosna zbog jutrošnje pucnjave u beogradskoj školi”. “Moje misli su sa žrtvama i njihovim obiteljima”, napisala je.

Pucao u učiteljicu pa potom nasumice u kolege

Milan Milošević, otac jedne od učenica Osnovne škole Vladislava Ribnikara, rekao je da je njegova kći bila u razredu gdje je pucano.

“Uspjela je pobjeći. (Dječak) …prvo je pucao u učiteljicu, a onda je počeo nasumično pucati”, rekao je Milošević za N1.

Milan Nedeljković, predsjednik općine Vračar u kojoj se nalazi škola, rekao je da se liječnici bore za profesoričin život.

Policija je priopćila da je uhićen učenik sedmog razreda.

“Vidio sam zaštitara kako leži ispod stola. Vidio sam dvije djevojčice čije su majice bile krvave. Kažu da je (napadač) bio miran i dobar učenik. Nedavno je došao u njihov razred”, dodao je Milošević koji je došao na mjesto događaja nakon pucnjave.

Policajci s kacigama i pancirkama ogradili su područje oko škole.

“Vidjela sam djecu kako trče iz škole vrišteći. Roditelji su došli, bili su u panici. Kasnije sam čula tri pucnja”, rekla je za državnu TV RTS djevojka koja pohađa obližnju srednju školu.

Žrtvama se pruža pomoć, a istraga o motivima pucnjave je u tijeku, navodi policija u priopćenju.

Vlada Srbije zakazala je za danas popodne izvanrednu konferenciju za medije na kojoj će govoriti ministri obrazovanja i zdravstva i predstavnik policije.

Izvor:HIna

Najčitanije