16.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Trajekt koji je trgovalo JP Morsko dobro još nije stigao u Crnu Goru, očekuje se danas

Trajekt Prizna – foto UCG

Trajekt “Prizna“, koju Morsko dobro planira da angažuje na trajektnoj liniji Kamenari – Lepetane sinoć je, prema podacima sajta www.marinetrafic.com, bio na vezu u luci u Dubrovniku, a jutros je isplovio prema Crnoj Gori.

Na put ka Crnoj Gori krenuo je 28. februara, a radi nevremena jedno se veče zadržao na Hvaru, nakon čega se uputio ka Korčuli, a onda i Dubrovniku. Prema najavama zvaničnika, trajekt se očekivao u Crnoj Gori još u srijedu, ali kako je Pobjedi kazao predsjednik Odbora direktora Morskog dobra Blažo Rađenović, more je nepredvidljivo, a procedure zahtjevne.

Trajekt je prije dva dana doplovio iz Biograda do Hvara, odakle je prekjuče krenuo ka Korčuli i oko 14 časova pristao u brodogradilište Leda u trajektnoj luci Dominče.

Ovaj trajekt sagrađen je 1970. godine u Švedskoj, a hrvatska Jadrolinija ga je kupila 1991. godine, ali ga je zbog zastarjelosti prodala agenciji ABM Turs iz Neviđana na Pašmanu. Prema podacima sa interneta, brod je dug 54 metra, širok 13,7 metara sa kapacitetom 300 osoba, odnosno 60 vozila.

Vlada je prošlog četvrtka dala saglasnost Morskom dobru da kupi ili iznajmi najviše šest trajekata za liniju Kamenari – Lepetane, nakon što je iz ovog preduzeća tražena saglasnost za sprovođenje hitnog postupka javne nabavke. U informaciji je navedeno da će sredstva obezbijediti iz budžetskih sredstava ili kreditnog zaduženja. Prethodno je ovo preduzeće Pomorskom saobraćaju dostavilo obavještenje o raskidu ugovora, nakon čega je od 17. februara od ponoći vezano šest trajekata u brodogradilištu Adriatik 42 u Bijeloj. Od 18. februara jedan trajekt saobraćaja na ovoj liniji i to od šest do 22 časa.

/M.L./

Najčitanije