7.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Jedinstveni hommage jadranskim svjetionicima i svjetioničarima – promocija monografije i filma “Legends of the lights“ u Kotoru

Legende svjetla – foto Jurica Gašpar

JU Pomorski muzej Crne Gore i Udruga prijatelja Mediterana “Lux Mediterraneum“ organizuje promociju monografije “Legende svjetla“ i premijerno prikazivanje dokumentarnog filma “Legends of the lights“ u petak 3. marta sa početkom u 18 sati u Pomorskom muzeju Crne Gore – palati Grgurina.

Plovidbom brodom na jedra, Jurica Gašpar, Igor Goić, Gordan Smadilo i Vlatko Ignatoski obilazili su svjetionike istočne obale Jadranskog mora, te pritom bilježili i opisivali pisanim, foto i filmskim sadržajem fenomen jadranskih svjetionika.

Jadranski svjetionici nepravdom prošlih vremena ostali su po strani u stručnom istraživanju njihove povijesne uloge, kao i ljudi čijom su brigom opstali do današnjih dana. Razlog leži u vojno-strateškom značenju tih objekata, gdje više od stoljeća civili (izuzev svjetioničarevih obitelji) nisu imali pristup, a većina arhivske građe o planiranju i njihovoj gradnji nalazi se u Beču i Trstu. Impresivni arhitektonski objekti svjetionika spomenici su ne samo hrvatske nego i europske kulturne baštine  jer dijele zajedničku prošlost i interes u očuvanju najsigurnijeg plovnog puta prema srednjoeuropskom kopnu. Zanimanje svjetioničara izumire, a s njima i svjesnost o plemenitosti svjetla i sigurnosti što pomorcima i danas, posebno u olujnim noćima, ulijevaju nadu!

Skupljenom građom i njezinom obradom te produkcijom putem knjige i dokumentarnog filma donose nam orginalnu priču.

– Fascinantni organizacijski i graditeljski doprinos Austro-Ugarske koja je tokom 19. i početkom 20. stoljeća projektovala i izgradila 48 svjetionika od kojih svaki predstavlja arhitektonski i ambijentalno zaseban svijet, a svi zajedno čine promišljeno markirani plovni put razvedene istočne obale Jadranskog mora. Planiranje njihove izgradnje oslanjalo se na nasljeđe antičkog plovnog puta čiju zanemarenu povijesnu baštinu pronalazimo u susjedstvu današnjih svjetionika izgrađenih stoljećima kasnije.

– Istražujući svjetionike, istražujemo i svjetioničare i njihov život na lanterni. Život svjetioničara kao i njihovih obitelji, površno gledajući, doima se romantičnim, no on ima i svoju slojevitu sociološku priču. Smatramo da nikada ispričana priča o hrvatskim svjetionicima i anonimnim ljudima, koji svojim poslom spašavaju živote drugih, ne smije biti zanemarena i jednostavno mora biti ispričana, poručili su autori kada su krenuli u avanturu…

Legende svjetla

Podsjetimo, Udruga “Lux Mediterraneum“ predstavila je 2018. godine u Briselu u Evropskom parlamentu (EP) svoj višegodišnji projekat kojim su obilježili 200 godina od paljenja prvog svjetla na svjetioniku u Savudriji.

Najčitanije