3 C
Kotor

Slušaj online radio

Treba li Boki regionalna stranka?

Boka Kotorska panorama – foto S.L

Svjedoci smo da centralna vlast vrlo često donosi zakone koji u potpunosti ne uvažavaju nikakve posebnosti Boke Kotorske. To se posebno odnosi na urbanizam, morsko dobro itd. Ovo bi sigurno bile rijeđe pojave kad bi u centalnoj vlasti partcipirao i neko iz Boke.

U cilju zaštite stanovništva Boke od  apsolutne kontrole centralne vlasti potrebno je stvoriti sranku koja bi ublazila ovu pojavu i doprinjela harmonizovanju propisa, kako za cijelu Republiku tako i za Boku Kotrsku.

Velika razlika u uspješnosti Boke i ostatka  države se manifestuje kao posledica niza centralnih zakona koji nekada ne odgovraju Boki, a nekada i ostatku Crne Gore.

Boka je stotinama godina imala izrazenu i priznatu regionalnu samostalnost. Centralna vlast  nemože uspješno rješavati pitanja lokalne, regionalne, centralne globalne državne i često svjetske probleme.

Često se ne vrednuju istorijske i kulturne različitosti koje dovode do generisanja razlicitih interesa izmedju Boke i ostatka drzave.

Centralističke stranke uvijek imaju nejednak interes za sve dijelove države, računajuci isključivo na svoju vlast i obećavajuci potporu zaostalom dijelu zemlje,  radi dobijanja njihovih glasova, ali kad dođu na vlast provode sasvim drugu politiku, cesto  sasvim oprečnu od one koju su obećavali prije izbora.

Centralističkim strankama je važno da budu snažne na državnom nivou, a posebne potrebe regija se ne vrednuju. Stoga ce za Boku uvijek biti svejedno koja je vlast vodeća na državnom nivou, jer ce se Boki obraćati samo pred izbore.

Boka se mora izboriti da je na nivou centralne vlasti predstavlja politički reprezentativna stranka koja ce drzavni program centralisticke stranke prilagoditi i posebnim interesima regiona, tj.Boke.

Pobjeda jedne regionalne stranke sastavljene od kompetentnih i postenih ljudi bi sigurno imala veliki uticaj na centralnu politiku. Tako se nebi moglo dogoditi da u Vladi nema nikoga iz Boke, a  da regionalne  interese Boke niko ne zastupa.

Nažalost, svaka vlast je u Boki gajila međunacionalne razmirice i tako od nje imala mir, a Boka status zaostale provincije. Tako se sada  HGI predstavlja kao regionalna stranka, mada je ona isključivo naciionalna, a koliko su sa njom zadovoljni Hrvati vidi se da  census postiže glasovima iz dijelova Crne Gore gdje nema nijednog Hrvata.

Iz još mnogo razloga, potrebno je stvoriti jaku bokešku stranku koja ce pobjedom u Boki učestvovati u Skupštini i Vladi i tako pomoci oblikovanju zakona koji ce nam pomoci ka putu većeg standarda i zadovoljenja kulturnih posebnosti. Tako ce se izbjeći da se zakoni koji direktno pogadjaju Boku i primorje donose aklamacijom.

Izvor:V.B.

Najčitanije