15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Trebinje – od proljeća razgledanje grada iz čamaca

trebinjske lađe

Prvi turisti provozaće se trebinjskim lađama u aprilu. Čamci, po uzoru na stare trebinjske lađe, su već napravljene u okviru projekta “Život na granici BiH i Crne Gore”, a osim na Trebišnjici čamci će na proljeće ploviti i na rijeci Zeti u Crnoj Gori.

Ovo je danas najavio koordinator projekta Miljan Vuković, na okruglom stolu na kome se razgovaralo o procjeni stanja kulturno -istorijskog nasljeđa na granici dvije države i utvrđivanju konkretnih prijedloga za unapređenje i korištenje kulturno-istorijskog nasljeđa u turizmu.

-Jedan od ciljeva skupa je i priprema smjernica o načinu zaštite kulturne baštine u prekograničnom području. To će biti neka vrsta obaveze i za instiitucije i partnere u projektu, na koji način se odnositi prema kulturno-istorijskom blagu koje je obuhvaćeno projektom, pogotovo priilikom turističog obilaska znamenitosti – istakao je Vuković.

Ukupna vrijednost projekta “Život na granici BiH i Crne Gore” je 330.000 evra, finansira ga Evropska komisija u iznosu od 85 odsto, a 15 odsto sufinansiraju Kulturni centar i Grad Trebinje, te Centar za kulturnu Plužine.

Pored Trebinja i Bileće u BiH u projekat su uključene i crnogorske opštine Nikšić i Plužine.

Najčitanije