15 C
Kotor

Slušaj online radio

Trebinje profitira od blizine Dubrovnika i Herceg Novog: Ove godine očekuje se rekordna sezona

Muzej Hercegovine – foto TO trebinje

Značajno kulturno-povijesno nasljeđe čini bogatom turističku ponudu grada Trebinja. Izdvaja se vjerski turizam s drevnim sakralnim objektima koji spadaju među najposjećenije destinacije u Hercegovini, prenosi Radio Padrino.

– Mi imamo mnogo manastira, kao što su manastir Gačanica, manastir Tvrdoš, Petro-Pavlov manastir, manastir Duži i Zavala. Kulturno-povijesni spomenik je i Arslanagića most. Za turizam u Trebinju je značajan Grad sunca, kroz koji prolazi preko sto hiljada turista, objašnjava Mirjana Putica iz Turističke organizacije Trebinje.

– Trebinje ima šta da ponudi kao samostalna turistička destinacija. Na ruti je kružnih tura koje se odnose na Balkan. Ture koje se spuštaju iz Sarajeva, preko Mostara do Herceg Novog i Kotora, do Dubrovnika. Imamo značajan promet. Cilj je da imamo goste koji dolaze isključivo zbog Trebinja i boravka ovdje, objašnjava Bojan Vučurević, načelnica odjela za turizam Grada Trebinja.

Dominiraju gosti iz Srbije, Crne Gore i drugih bosanskohercegovačkih gradova. Susretljivi domaćini i ovog svibnja dočekali su učenike osnovnih škola iz gradova na sjeveru zemlje.

Sve zastupljeniji u Trebinju je vinski turizam, s obzirom da ovaj grad danas ima oko 20 vinarija, od kojih njih osam primaju turiste i rade degustacije. Raste i popularnost sportsko-adrenalinskog turizama, odnosno planinarenja i paraglajdinga, pa turistički radnici ovdje ističu da Trebinje danas nudi sve što je potrebno modernom turisti.

Trebinje – foto Boka News

– Za sve ljubitelje prirode pruža se niz mogućnosti kroz paraglajding, fotosafari… Imamo Park prirode Orijen, avanturistički park… Trebišnjica nudi niz mogućnosti. Imamo i dva bazena. Prirodni i olimpijski, kao i bazene Grada sunca… Imamo okolna kupališta koja su jako zanimljiva sa izvorskom vodom i kaskadama, objašnjava Putica.

Brojke od januara do danas kažu da bi predstojeća turistička sezona mogla biti uspješnija od svih dosadašnjih. Sve više je gostiju koji odsjedaju u Trebinju, a značajno vrijeme tijekom odmora provode u gradovima na Jadranu.

Za Trebinje je važna i blizina mora. Zahvaljujući blizini Dubrovnika i Herceg Novog, veliki broj turista boravi ovdje, te za manje novca uživa u kvalitetnoj gastronomskoj ponudi Trebinja, putujući kratkim rutama do mora gotovo svakog dana.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije