30 C
Kotor

Slušaj online radio

Trebinje se nada novim turističkim rekordima

Trebinje – foto Boka News

Da prirodne ljepote Republike Srpske sve više privlače turiste pokazuju i podaci za prva tri mjeseca ove godine kada je Srpsku posjetilo 91.522 turista, a broj dolazaka je rastao iz mjeseca u mjesec.

Tako su u januaru, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku Republike Srpske, ostvarena 26.643 dolaska turista. U februaru je, u odnosu na januar, ta brojka bila veća za nešto više od pet hiljada, odnosno ostvarena su 31.664 dolaska turista, dok je u martu Srpsku posjetilo 33.215 turista.

Da su podaci zadovoljavajući, potvrđuje i Marko Radić, rukovodilac Sektora za promociju u Turističkoj organizaciji Republike Srpske, koji za Nezavisne novine ističe da je statistika u rangu prošlogodišnje kada je u pitanju prvo tromjesečje, što je zadovoljavajuće s obzirom na manjak snježnih padavina u ključnim mjesecima zimske sezone.

– Uprkos najnaprednijoj tehnologiji za vještačko osnježavanje, visoke temperature ipak nisu dozvolile broj dana skijanja koji je planiran početkom sezone. Dok čekamo aprilsku statistiku i rezultate, možemo vidjeti da je početak maja vrlo dobar, sa velikim brojem rezervacija, a s tim ulazimo polako i u glavni dio ljetnje sezone, kada se do kraja septembra očekuje veliki broj kulturnih, sportskih i muzičkih događaja – kaže Radić.

Kako ističe, i u narednom periodu u Srpskoj će biti brojni događaji koji će privući turiste.

– Pored glavnog turističkog proizvoda, a to je rafting na Tari, kraj maja je rezervisan za Svjetsko prvenstvo u raftingu na Vrbasu. Tu su i festivali poput OK Festa, Banjaluka festa, nekoliko motorijada i veliki broj koncerata – kaže Radić.

Prema njegovim riječima, Srpska je destinacija aktivnog odmora.

– Veliko interesovanje je i za boravak u Parku prirode Orjen, nacionalnim parkovima Sutjeska i Kozara, dok su, recimo, Janjske otoke ili Pecka idealni za vikend boravke i obilaske rijeka Sane, Janja ili Ribnika – ističe Radić za Nezavisne novine, dodajući da tokom cijele sezone postoji interesovanje za banjske centre širom Srpske.

Zadovoljni početkom ovogodišnje sezone su i u Trebinju, a prema riječima Nikole Kokića iz Turističke organizacije Trebinje, u prva tri mjeseca ove godine zabilježen je veći broj turista nego u istom periodu lani, a najjužniji grad bio je pun turista i u maju.

– Ono što možemo da kažemo je da je tokom prvomajskih i vaskršnjih praznika grad bio izuzetno pun. Bio je utisak kao da je cijeli region došao u naš grad, tako da možemo da kažemo da su prvomajski praznici u Trebinju postali svojevrstan brend i motiv turističkih putovanja svih turista iz regiona, ali i turista sa svih ostalih svjetskih kontinenata, što nas svakako raduje – ističe Kokić, dodajući da u Trebinje dolaze i turisti iz Kine, azijskih zemalja i SAD.

Trebinje – foto Boka News

U najjužnijem gradu Srpske tokom vaskršnjih i prvomajskih praznika bilo je popunjeno više od 90 odsto smještajnih kapaciteta.

– Naime, naša ponuda ima razne oblike turizma, od vjerskog, kulturno-istorijskog i vinskog turizma, do odlične gastronomije, sjajne avanturističke ponude, sjajne prirode i klime, a prvenstveno sjajnih ljudi. Sve su to motivi koji ljude podstiču da dolaze u naš grad – priča Kokić za Nezavisne novine.

Prema njegovim riječima, ovo bi mogao biti uvod u izuzetnu ljetnju sezonu.

– Naše indicije govore da će ljetnja sezona biti izuzetna, naravno ako posluži vrijeme. Dosta je tu i novih turističkih sadržaja koji privlače turiste, tako da s pravo možemo da kažemo da će 2024. godina sigurno biti rekordna i da je Trebinje i dalje regionalni lider što se tiče turističke ponude Bosne i Hercegovine – kaže on.

Kada je riječ o noćenjima, u Republici Srpskoj su u januaru ostvarena 76.184 noćenja, u februaru 88.858, a u martu 85.238 noćenja turista.

Najčitanije