21.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Kako riješiti problem morskog otpada u Jadranu? Udruga Sunce s Talijanima započela novi projekt

Plastika – Mikroplastika – foto Hina

Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce započela je s novim projektom “Awaster”.

S talijanskim partnerima rješavat će prekogranični problem morskog otpada u Jadranu, odnosno raditi će na smanjenju proizvodnje otpada i uključivanju kružnog gospodarstva u edukacijske programe za učenike i gospodarski sektor.

– Jadransko more i zajednice koje ga dijele pod velikim su pritiskom povećanja količine otpada koji se stvara na njihovu području i cirkulira cijelim poluzatvorenim jadranskim ekosustavom.

Procjenjuje se da 80 posto morskog otpada potječe od izvora s kopna, stoga je nužno što prije i uspješnije usvojiti načela kružnog gospodarenja otpadom u poslovne procese proizvodnog sektora, ali i ojačati postojeće baze znanja o gospodarenju otpadom na obrazovnim i stručnim razinama, uključujući podizanje ekološke svijesti od rane dječje dobi. Hrvatska i Italija zajedničkim će snagama u sklopu Awaster projekta doprinijeti rješavanju ovog izazova.

Interreg projekt Adopting Waste as Resource (AWASTER) provodit će se na obalnim područjima Hrvatske i Italije u općem cilju minimiziranja proizvodnje otpada promocijom i zagovaranjem načela kružnog gospodarstva putem edukacijskih programa i tečajeva za učenike i dionike gospodarskog proizvodnog sektora te prekograničnom razmjenom znanja i iskustava.

Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce u ovom će projektu imati važnu komunikacijsku ulogu te će, uz razvoj projektne komunikacijske strategije, voditi cjelokupnu komunikaciju na razini projekta. Sunce je ujedno i voditelj drugog radnog paketa u sklopu kojeg će koordinirati i organizirati radionice u osnovnim školama.

Najčitanije