13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Trebinje: U aprilu prve sadnice smokve na najvećoj organskoj plantaži u BiH

Smokva

U Mesarima, kod Trebinja, na najvećoj organskoj plantaži u BiH početkom aprila biće zasađene prve sadnice smokve, u okviru projekta trebinjskog Ženskog centra, rekla je LJiljana Čičković, direktor ovog centra, u okviru kojeg djeluje Socijalna zadruga „Smokvica“.

Ona je navela da će u prvoj fazi biti zasađeno 600 sadnica, od ukupno 2.060, na ukupno devet hektara zemljišta, koliko je planirano za ovu plantažu.

„Ta plantaža će biti najveća u regionu, a prva sertifikovana organska u BiH. Ovo je izuzetno značajan projekat za cijelu istočnu Hercegovinu, koja je poznata po vinu, medu i siru, a planiramo da smokvu uvedemo kao novi brend“, istakla je Čičkovićeva.

Ona je dodala da su u toku završni radovi na pripremi zemljišta za sadnju i osposobljavanje sistema za navodnjavanje.

„Obezbijedili smo solarne panele koji će napajati pumpu i sistem za navodnjavanje `kap po kap`, koje je donirala češka Ambasada. Planiramo da do kraja ove godine uposlimo dvoje ljudi, jednog mladog i jednu ženu sa sela, žrtvu porodičnog nasilja“, navela je Čičkovićeva.

Ona je najavila da će u Trebinju krajem marta biti organizovana trodnevna edukacija za sve ljude iz istočne Hercegovine koji su zainteresovani za organski uzgoj smokve, a predavanja će održati poznati agronom Željko Prgomet iz Istre.

„Resorno ministarstvo nam je pomoglo u nabavci ograde za cjelokupan plac, sadnice smo nabavili zahvaljući Fondaciji, a uz podršku grada Trebinja krenuli smo i u proces sertifikovanja“, kaže Čičkovićeva.

Ona je dodala da će socijalna zadruga imati razvijenu saradnju sa kooperantima.

„Planiramo da u asortimanu razvijemo desetak različitih, među kojima će biti prvenstveno suve smokve i organski džemovi“, rekla je Čičkovićeva.

Đorđe Kovačević iz Ženskog centra i Socijalne zadruge „Smokvica“ rekao je da će na početku biti zasađene tri vrste smokve.

„Odlučili smo se za petrovače, sušioke i zimice, koje su poznate na našem području. Profesor Prgomet je najavio da bi mogao da nam donira oko 51 sortu smokve od 150, koliko ukupno postoji u svijetu. U Izraelu se bave proizvodnjom hibrida kojih sada imaju oko 2.000, tako da možemo doći do smokve kakvu želite, i kada je u pitanju veličina, oblik, slador“, kaže Kovačević.

On je dodao da s ciljem dodatnog edukovanja u vezi sa plantažnim uzgojem smokve planiraju i saradnju sa poljoprivrednim fakultetima u Republici Srpskoj.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske će od ove godine subvencionisati razvoj plantažnog uzgoja smokve, a javni poziv za sve zainteresovane otvoren je do 23. marta.

/Izvor: Srna/

Najčitanije