16 C
Kotor

Slušaj online radio

Tretiranje palmi protiv surlaša – kako to rade u Americi (video)

Istraživajući ovu problematiku, Boka News donosi TV prilog kako se u Americi ili Italiji  problem palminog surlaša riješava mikro talasima…

Opština Tivat otpočeće od četvrtaka, 30. juna, tretiranje palmi vrste „Kanarska datula“ (lat. Phoenix canariensis) na javnim površinama, a u cilju spriječavanja širenja štetočine crvenog palminog surlaša (lat. Rhynchophorus ferrugineu).

Tretiranje će vršiti ovlašćena firma DOO „Vetrinum“ iz Ulcinja, uz nadzor stručnog lica iz DOO “Komunalno“ Tivat. Tretiranje će početi na potezu šetališta Pine i na potezu od Seljanova prema Donjoj Lastvi do crkve Sv. Roka. U narednim danima biće tretirane palme i na ostalim obilježenim područjima. U slučaju nepovoljnih vremenskih uslova, vjetra ili kiše, tretiranje će se odložiti, o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena. Takođe, obavještavaju se pčelari sa područja Tivta, da od navedenog perioda zaštite pčelinja društva. Tretiranje će se vršiti insekticidom, čija je aktivna materija imidakloprid, trgovački naziv „Confidor“.

Palmin surlaš
Palmin surlaš

Pozivaju se i privatni vlasnici koji u svojim dvorištima imaju ovu vrstu palmi, da se radi zaštite i spriječavanja širenja crvenog palminog surlaša odazovu akciji tretiranja, koja se organizuje drugi put za redom u ovoj godini.

 

 

Najčitanije