18.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Tri člana posade teretnog broda otrovala se plinom: Jedan preminuo, dvojica u komi

Brod – vigor-sw – Foto: FleetMon

Jedan član posade je preminuo, a još su dvojica su u komi nakon nesreće koja se dogodila ovog vikenda na tajvanskom teretnom brodu u vijetnamskoj luci. Sumnja se na trovanje plinom.

Nesreća se dogodila u nedjelju, 9. travnja, na teretnom brodu Vigor SW od 32.000 dwt, izgrađen 2009. godine, u luci Nghi Son u Vijetnamu, javlja FleetMon.

Brod pod zastavom Paname u luku je stigao u jutarnjim satima. Tijekom istovara tereta zapovjednik je pronašao trojicu kolega u besvjesnom stanju te obavijestio vlasti.

Pomorci stari 52, 33 i 23 godine prebačeni su u bolnicu, no jedan je kasnije preminuo. Drugi pomorac je u komi, a treći je navodno pretrpio prijelom rebara. Lokalni mediji navode da je zapovjedništvo obalne straže u utorak priopćilo da su tri pomorca kineski državljani.

Ravnatelj međunarodne opće bolnice Hop Luc, u koju su pomorci prebačeni, navodi da su se članovi posade najvjerojatnije otrovali sumporovodikom.

Sumporovodik (H2S) otrovni je plin, karakterističnog neugodnog mirisa po pokvarenim jajima. Ovaj plin često se pojavljuje kod bakterijske razgradnje sumporovih spojeva bez prisutnosti kisika, na mjestima kao što su močvare, kanalizacije, vulkani, ali i brodska skladišta.

Pokrenuta je istraga.

Teretni brod Vigor SW (IMO: 9383508), od 32.228 dwt, izgrađen je 2009. godine. Plovi pod zastavom Paname, a brodom upravlja tvrtka sa sjedištem u Tajvanu.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije