18.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Tri mjeseca ne vide sprat koji se nelegalno gradi u sred Porto Montenegra

Gradnja nove zgrade – Porto Montenegro – foto S.L.

Službenici Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT) i njegove Urbanističko-građevinske inspekcije mjesecima su se „pravili mrtvi“ i nsu reagovali na višestruke prijave nelegalne gradnje pete etaže na velikom stambeno-poslovnom objektu kompanije „General Invest“ iz Podgorice, koju ona podiže  u zahvatu Državne studije lokacije „Arsenal“ Tivat.

Ta DSL obuhvata prostor elitnog nautičko-turističkog kompleksa Porto Montenegro i nedavno je izmijenjena i dopunjena na način da su značajno povećani koeficijenti zauzetosti i izgrađenosti na najvećem broju urbanističkih parcela u zahvatu tog planskog dokumneta, kao i spratnost objekata na jednom broju parcela. To je slučaj i sa parcelom UP 1-22 na kojoj svoj veliki objekat mješovite namjene, gradi „General Invest“. Gradnja tog objekta počela je 2018. u vrijeme važenja stare DSL Arsenal po kome se ovdje mogao graditi objekat spratnosti -2+P+4, da bi nakon što je Skupština Crna Gore 9.oktobra 2019. usvojila izmjene i dopune tog planskog dokumenta, ovdje bila omogućena izgradnja objekta sa pet spratova. Međutim „General Invest“ je gradnju pete etaže na svom objektu oji se nalazi u ulici Blaža Jovanovića na Seljanovu, odmah preko puta upravne zgrade Porto Montenegra, počeo znatno prije  njego što je 19.oktobra prošle godine, izmijenjena DSL stupila na snagu.

Potvrđuje to čitav niz prijava koje su nadleŽnoj Urbanističko-građevinskoj inspekciji MORT-a od ljeta prošle godine podnosili građani, ali i sama sekretarka za urbanizam Opštine Tivat Tamara Furtula (DPS). Sva njihova nastojanja da zaposlene u Direktoratu za inspekcijski nadzor i licenciranje u MORT-u kojim je tada drektorovala Rina Ivančević, zainteresuju da ovi obave svoj posao i spriječe nelegalnu gradnju u sred Porto Montenegra, ostali su bez uspjeha.

Ivančević je inače, smijenjena sa te fukcije odlukom Vlade početkom novembra, nekoliko dana poslije ostavke ministra Pavla Radulovića (DPS), a na koju se on odlučio kada je u javnost izbio skandal sa snimkom uzimanja mita od strane građevinskih inspektora Vladana Juretića i Zorana Boškovića koji su sa 5.000 eura, reketirali jednog investotora iz Budve, kako bi „zažmurili“ na njegovu nelegalnu gradnju. Juretić i Bošković su nakon objavljivanja snimka, završili u zatvoru i uskoro im počinje suđenje, dok je na terenu ovog dijela primorja ostao da radi njihov treći kolega, isnektor Dragan Zejak koji je postupao i u slučaju nelegalne gradnje objekta „General Investa“ u Tivtu.

Posjedujemo kompletnu e-mail komunikaciju izmežu građana-podnosilaca prijave sumnjive gradnje, sekretarke za urbanizam Opštine Tivat, načelnice Direktorata Rine Ivančević i inspektora Zejaka koja je tim povodom počela biti vođena u septembra prošle godine kada je gradnja petog sprata na zgardi „General Investa“ već bila uveliko u toku, iako joj tada važeća DSL Arsenal, to nije omogućavala. Iz te komunikacije vidi se da je Zejak prvo odugovlačio da izvrši kontrolu prijavljene nelegalne gradnje, potom je u vrijeme kada su svi vidjeli da se gradi peti sprat, tvrdio da to nije slučaj nego da se navodno gradi samo četvrti sprat, pa je nakon toga u najmanju ruku vrlo neprofesionalno postupao prema podnosiocima prijave i samoj sekretarki za urbanizam Optine Tivat Tamari Furtuli.

Odmah pošto je dobila pritužbu građana, Furtula se 30.septembra obratila Ivančevićki i njenim saradnicima u Direktoratu za inspekcijski nadzor i licenciranje MORT-a Želji Vranić i Anici Vojvodić, upozoravajući ih da po tada još uvijek važećoj neizmijenjenoj DSL Arsenal, na UP 1-22  se može graditi objekat spratnosti P+4 i tražeći da „preduzmete radnje iz vaše nadležnosti i da o svemu, u što kraćem vremenskom periodu, izvijestite Opštinu Tivat.”. Uslijedilo je petaestak dana aspolutnog ćutanja svih iz MORT-a koji nisu odgovarali na ni u međuvremenu ponovljene mejlove građanina-podnosioca prijave i Furtule. Tek 14.oktobra Rina Ivančević mejlom obavještava Vranićevu o prijavi građana, a Vranićeva dva dana kasnije mejlom koji proslijeđuje i podnosiocima prijave, “moli” inspektora Dragana Zejaka da “u toku dana izađe na teren, izvrši kontrolu i dostavi obavještenje svim primaocima ovog mejla.”

Zejak međutim, noć ranije, dakle 15.oktobra, mejlom obavještava gražanina podmosioca prijave, da je izvršio inspkecijski nadzor nad spornim gradilištem i tom prulikom “utvrdio da navodi iz vaše prijave nisu tačni”.

“Investitoru je dozvoljena gradnja objekta spratnosti -2 + Pr + 4. Izgrađeni su dvije podzemne etaže, prizemlje i tri sprata.Trenutno se izvode radovi na gradnji 4 – og sprata, ne 5-og kako ste Vi naveli u inicijativi. Na građevinskoj tabli, koja se nalazi na gradilištu, piše da objekat treba da ima pet spratova, a ne četiri kako Vi navodite, što je netačan podatak istaknut na tabli, vjerovatno greškom”-piše pored ostaloga, u tom meju inspektora Zejaka.

Podnosilac prijave a i sama sekretarka Furtula u naredna dva dana međutim, Zejaku skreću pažnju da nije tačno to što je on navodno utvrdio jer je na objektu “General Investa” tada već bio izgrađen četvrti sprat i izvučeni su ankeri od čelične armature za  početak gradnje nosećih zidova pete etaže, kao i da izvedeno stanje na objektu ne odgovara animaciji njegovog konačnog izgleda koja je u međuvremenu mijenjana na obaveznoj info-tabli na gradilištu i na ogradi oko njega.

“Moram Vam priznati da sam napravio mali propust i nijesam pregledao šta se nalazi na platnenoj ogradi gradilišta. Izgubio sam dosta vremena sa izvjesnim inženjerom Stankovićem, rukovodiocem gradilišta, gledajući projekat pa mi je ograda „promakla“. Jedino što sam primijetio na ogradi, na dijelu pored kojeg sam u jednom trenutku stajao, jeste nacrtano veliko srce i u njemu natpis „vječna ljubav Ljiljane i Srđana“. Za ovaj dio bih vam mogao dati pojašnjenje odmah, ako ste zainteresovani. Za ostale stvari koje se nalaze na ogradi poslaću vam iscrpno pojašnjenje čim „ugrabim“ vremena da ogradu detaljno pregledam. Nadam se da ćete imati razumijevanja”- odgovara 17.oktobra inspektor Zejak sekretarki za urbanizam Opštine Tivat. Na to mu građanin koji je podnio prijavu uzvraća da je u prvi mah smatrala da je Zejak ozbiljan čivjek, ali da po njegovom drugom odgovoru bi “rekla da se zauzeli jedan neozbiljan i neprofesionalan stav, gdje se izgleda šalite, da ne kažem sprdate sa učesnicima u ovom emailu.”

Iz mejl komunikacije zainteresovanih strana koju posjedujemo, vidljivo je i da se Zejak tih dana u policiji raspitivao ko je gražanin koji podnosi prijave nelegalne gradnje na objektu “General Investa” i da sumnjiči sekretarku Furtulu da ona to sama radi, mimo ikakvih građana. U međuvremenu Zejak ništa ne preduzima, uprkos mejlovima koje mu do kraja novembra u više navrata šalju građanin-podnosilacc prijave i sama Furtula koja od njega traži izvjštaj o inspekcijskom nalazu i mjerama koje je preduzeo na spornom objektu. Inspektor međutim, građaninu koji se žalio na nelegalnu gradnju šalje poruku da je “najbolje je da Vi i ja zajedno pođemo na lice mjesta” što ovaj naravno, ne prihvata. Gradnja petog sprata je za to vrijeme poodmakla, a o svemu su cijelo to vrijeme uredno obavještavani i gradonačelnik Tivta Siniša Kusovac (DPS) te ministar MIORT-a Pavle Radulović koji će samo nekoliko dana kansije, podnijeti ostavku zbog skandala sa Zejakovim kolegama Jurišićem i Boškovićem.

Dok se sve to dešava, 19.oktobra nakon objavljivanja u Slušbenom listu, stupaa na snagu nova, izmijenjena i dopunjena DSL Arsenal kojom se na parceli “General Investa”, dozvoljava gradnja objekta od pet etaža. Inspektor Zejak međutim, tek krajem novembra ponovno izlazi na ovo gradilište i onda 9.sdecembra mejlom obavještava podnosioce brojnih dotadašnjih prijava nelegalne gradnje koja je u međuvremenu vršena, da je ovdje sve u redu.

“Inspekcijskim nadzorom je utvrđeno da je, investitor „General Invest“, predao nadležnom organu prijavu građenja sa dokumentacijom za gradnju petog sprata. Dokumentacija je pregledana i utvrđeno je da je kompletna, što je konstatovano u zapisniku koji je uručen investitoru. Investitor može izvoditi radove na gradnji petog sprata.”- naveo je inspektor Zejak, poručivši građaninu-podnosiocu prijave da “obzirom da ste posebno zainteresovani za ovaj objekat, ovom prilikom Vas obavještavam, da je revidovanim glavnim projektom predviđena gradnja bazena iznad petog sprata.”

“Ovo iz razloga da bi izbjegli nepotrebnu prepisku kada budete vidjeli da se nešto gradi iznad petog sprata, ili možda pomislili da su „pali dogovori“.- stoji u mejlu građevinsko-uurbanističkog inspektora koji tako dakle, najavljuje gradnju i šeste etaže na objektu gdje po planu sada može biti “samo” pet spratova.

Generalni direktor Direktorata za inspkecijski nadzor i licenciranje u MORT-u Ivan Medojević koji je zamijenio razriješenu Rinu Ivančević, nije proteklih dana odgovorio na pitanja u vezi (ne)postupanja tog organa i inspektora Zejaka u vezi ovog slučaja. Medojević je odćutao pitanje da li postupanje Zejaka u vezi sa prijavom nelegalne gradnje na toj lokaciji od strane građana i nadležnih u Sekretarijatu za urbanizam Opštine Tivat i više puta ponovljene njihove urgencije da inspekcija na vrijeme spriječi nelegalnu gradnju, smatra profesionalnim i efikasnim, te  što će konkretno preduzeti da sankcioniše ovakvo neodgovorno ponašanje inspektora.

“Kakvu poruku javnosti i građanima šalje MORT sa ovakvim postupanjem Vašeg inspektora u vezi ovog slučaja, a posebno nakon hapšenja građevinsko-urbanističkih inspektora MORT-a Vladana Juretića i Zorana Boškovića zbog sumnje da su zbog korupcije, nesavjesno vršili svoju dužnost ? Smatrate li da se isto može posumnjati i za inspektora Zejaka s obzirom na njegovo postupanje u ovom slučaju”- takođe su pitanja na koja  nismo dobili odgovor od Medojevića.

INVESTITOR: SVE JE U REDU, NOVINARI DA MALO DUBLJE KOPAJU

Firma “General Invest” Podgorica gradi objekat na UP 1-22 KO Tivat spratnosti -2+P+5, a sve u skladu sa planskim dokumentom Izmjene i dopune Državne studije lokacije “Arsenal” – Tivat (Službeni list Crne Gore br. 57/2019 od 11. 10. 2019. godine), Urbanističko-tehničkim uslovima Opštine Tivat, tj. Sekretarijata za planiranje prostora i održivi razvoj, br. 0902-351-590/6 od 25. 10. 2019. godine, i iz prethodo navedene dokumentacije proisteklog revidovanog Glavnog projekta i Prijave građenja objekta br. 107/4-7349/1 od 27. 11. 2019. godine (po kojoj je nadležena Urbanističko-građevinska inspekcija MORT-a sačinila Zapisnik br. 1071-1-TV-608 dana 05. 12. 2019. godine i konstatovala da je Prijavom dostavljena dokumentacija kompletna i da je firma General Invest doo stekla pravo građenja)”- rečeno nam je u kompaniji koja je investotor spornog objekta.

Novinaru su poručili da “bez obzira što su Vaša pitanja postavljena bez predhodno obavljenog novinarskog istraživanja i neupućenosti u predmetnu materiju, a impliciraju neku vrstu prekršaja u vezi sa izgradnjom našeg objekta na UP 1-22 KO Tivat” dostavljaju odgovore “uz molbu da se u buduće adekvatno informišete, kako ne biste ni Vi ni mi uzaludno gubili dragocjeno vrijeme.” Saopštili su das u 3.jula 2018. predali prijavu građenja za objekat spratnosti -2+P+4. koji se po data važećoj DSL mogao graditi na njihovom placu.

“Kako je u međuvremenu usvojen novi planski dokument koji nam je omogućio povećanje koeficijenta izgrađenosti, a sljedstveno i povećanje spratnosti, nakon ispunjavanja svih Zakonom predviđenih uslova, predali smo novu Prijavu građenja i izmijenili gradilišnu tablu između ostalog i u dijelu novog izgleda budućeg objekta pšti je bila i naša zakonska obaveza”- kazao nam je Velimir Zeković iz General Investa, dostavljajući nam i dokumentaciju koja je sva predavana i obrađivana tokom novembra mejseca – petnestak dana po stupanju na snagu izmijenjene i dopunjene DSL što im je omogulila gradnju petog sprata kojeg su oni međutim, počeli graditi još u septembru prošle godine.

Najčitanije