12.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Triatlon takmičenje kroz Boku – Ocean Lava

Triatlon

Proteklog vikenda u Kotoru je održano prvo triatlon takmičenje u sportskoj istoriji Crne Gore u polu distanci.

Triatlonci su plivali 1.9km, vozili biciklo 90km i trčali 20km u jedinstvenom ambijentu grada Kotora i Boke Kotorske.

Start trke je bio sa gradske plaže i nakon dva kruga plivanja po 950m triatlonci su plivački dio trke završili u Parku Slobode. Slijedio je biciklistički segment koji se vozio od Kotora do Kamenara, gdje su se vozila dva kruga na potezu Kamenari- Perast, i povratak je ponovo bio u Parku Slobode. Kako je saobraćaj na djelu magistrale Perast- Kamenari bio zatvoren, takmičari su u potpunosti mogli uživati u prelijepom ambijentu koji čine more i planine. Trčanje se odvijalo na donjem putu u Dobroti, a takmičare je bodrio veliki broj stanovnika.

Triatlon takmičenje je dio Ocean Lava serije trka koje se organizuju u 8 država Evrope, a ovo je prvi put da se trka ovog renomea organizuje u ovom regionu. Organizator trke TK Multisport Akademija Mayer i Triatlon Savez Crne Gore pod pokroviteljstvom Opštine Kotor i Turističke Organizacije Kotor.

Na startu trke se pojavilo 44 takmičara u pojedinačnoj i tri štafete sa po tri takmičara u ekipnoj konkurenciji, iz 10 država Evrope i na najbolji mogući način su pokazali potencijal ove trke.

Prvi pobjednik trke postao je Andrej Vištica iz Hrvatske u vremenu 3:50:58 h  ispred Petra Vabrouseka iz Češke i svog zemljaka Dalibora Vujevića. Kod žena, prva je kroz cilj prošla Maja Bonačić iz Hrvatske, ispred Anete Arifi iz Srbije i domaće takmičarke Lidije Vukić.

Triatlon

Prvi šampion Crne Gore u ovoj discipline postao je Dušan Milošević iz TK X Herceg Novi i Dragan Jovanović iz TK Kotor. Lidija Vukić, članica TK X Herceg Novi postala je državna šampionka u polu distanci.

Triatlon

Za uspješno organizovanje ovakve trke bio je potreban angažman velikog broja volontera, a kotorani su još jednom pokazali da su izvrsni domaćini i da imaju sluha za novitete na našim prostorima.

Svi takmičari su saglasni da ova trka ima svijetlu budućnost i da je samo potrebno održati ovaj kvalitet organizacije.

Najčitanije