9.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Tripković Marković: U Crnoj Gori boravi 110.000 gostiju, najviše u Budvi i Ulcinju

Ana Tripković Markovic-direktorica-NTO

Prosječan stepen popunjenosti turističkih kapaciteta u Crnoj Gori je na 80 odsto popunjenosti u odnosu na 2019. godinu, kazala je za agenciju Mediabiro direktorica Nacionalne turističke organizacije Ana Tripković Marković. To znači, navela je Tripković Marković da na današnji dan oko 110.000 turista boravi u Crnoj Gori.

Prema njenim riječima, radi se uglavnom o stranim gostima, a najviše ih je u Budvi – 37.000, u Ulcinju oko 23.000 i u Herceg Novi oko 21.000 gostiju.

Od tih 110.000 gostiju, 30.000 gostiju, smješteno je, kako je rekla, u hotelima, dok su ostalo smješteni u različitim drugim vidovima smještaja.

Tri primorske opštine – Tivat, Budva i Herceg Novi imaju popunjenosti iznad prosjeka, tj iznad 80 odsto, objasnila je Tripković, ali je ohrabrujuće, što, kako je kazala, Žabljak i Kolašin takođe bilježe veću popunjenost u odnosu na prosjek.

Turisticka sezona Budva – foto Mediabiro

“NTO svakog petka vadi popunjenost. To su okvirni, preliminarni podaci koji nam daju sliku o tome kako se kreću turistički trendovi u našoj zemlji. Ovoga petkla imamo jako zadovoljavajući prosječan stepen popunjenosti, tj imamo oko 80 posto popunjenosti u odnosu na 2019.godinu – rekla je Tripković, pojašnjavajući da sve pokazatelje mjere u odnosu na 2019.godinu, obzirom da 2020. nije bila godina koja se može uzeti kao reper.

Što se tiče strukture popunjenosti ono što je definitivno dobro je da primorske opštine imaju visok stepen popunjenosti – iznad prosjeka, iznad 80 posto ove sedmice su to Tivat, Budva i Herceg Novi. Međutim nas kao NTO raduju dvije stvari – prvo da raste stepen popunjenosti u sjevernim opštinama i tu prednjače Žabljak i Kolašin, Žabljak čak sa 94 posto popunjenosti u odnosu na 2019. i Kolašin 88 odsto popunjenosti u odnosu na 2019.godinu – navela je ona.

Drugi ohabrujući faktor je kako kaže, što polako raste stepen popunjenosti u privatnom smještaju. Kad je u pitanju struktura gostiju, Tripković Marković navodi da gosti uglavnom dolaze iz regiona.

To su na prvom mjestu gosti iz Srbije, Bosne i Hercegovina, ali i iz drugih zemalja regiona. To su gosti koji mogu dođu avionom, ali se opredjeljuju za dolazak i drugim prevoznim sredstvima – dodala je ona.

Govoreći o “load faktoru” odnosno, stepenu popunjenosti ljudi koji lete avionom ka Crnoj Gori, Tripković Marković navodi da se trend onih koji su već imali dobar stepen popunjenosti kao što su Poljska, Ukrajina, Kazahstan – nastavlja. Kaže i da je stavljanje Crne Gore na zelenu listu imalo dobar efekat, odnosno da polako raste stepen popunjenosti aviona koji lete iz zemalja Evropske unije.

Sada je trenutno veći stepen popunjenosti kod dolazaka što nas raduje, posebno kod aviona koji lete iz Njemačke, ali solidnu popunjenosti imaju i avioni koji lete iz Luksemburga, Ciriha i Ženeve, a takođe i avionic koji dolaze iz Dubaija su prilično popunjeni- rekla je Tripković Marković.

Ono što je važno je, kako kaže, da danas, po prvi put ove godine dolazi “Tui France” sa oko 200 putnika, a planira, kako je kazala, da nastavi dolaske sve do oktobra-

To znači da, ako se epidemiološka situacija zadrži na niovu kao što je sada, možemo da očekujemo jednu solidnu sezonu. Međutim, uvijek naglašavam da je jako važno da putem vakcinacije, putem pridržavanja mjera uspijemo da zadržimo trenutnu epidemiološku situaciju kakva jeste jer to je ono šta će uticati na dalji tok sezone – zaključila je
Tripković.

Najave su dobre, dobra je popunjenost koju trenutno imamo, ali doslovno, od nas samih i od pridržavanja mjera, zavisi da li će to ostati tako do kraja sezone – poručila je direktorica NTO za agenciju Mediabiro.

Najčitanije