23.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Triton predstavio podmornicu u kojoj će gosti zaranjati do 100 m dubine

Podmornica turistička

Kompanija Triton Submarines s Floride je poznata po svojim kvalitetnim privatnim podmornicama koje mogu dosegnuti ekstremne dubine. Podsjetimo se, njihova DSV Limiting Factor može i na dno Marijanske brazde. No, Triton je odlučio napraviti i podmornicu za turiste, a prezentirana je nedavno u Vijetnamu. Mjesto premijere nije slučajno odabrano, nego ju je naručio Vinpearl i ona će biti dio ponude u njihovu lancu luksuznih hotela u Vijetnamu. Štoviše, prva će zaranjati kod otoka Hon Tre u prosincu 2020.

Panoramska podmornica dobila je naziv DeepView 24 zbog toga što u njoj ima mjesta za 24 osobe, te još dva za pilota i kopilota. Dizajnirao ju je Paul Moorhouse, duga je 15,4 m, teži 55 tona i ima prozore od akrila debljine 140 mm. Naravno, neće dosezati ekstremne dubine kao drugi modeli, ali će mnogim turistima i zaron do 100 metara biti dovoljno zanimljiv.

DeepView 24 ima 1800 kg varijabilnog balasta, kao i 4000 kg fiksnog balasta za kontrolu urona i zarona. Propulzija i upravljanje su električni, s time da se kreće uz pomoć dva 20 kW (27 KS) potisnika i četiri 12,6 kW (17 KS) Vertran potisnika. Kapacitet baterija iznosi 240 kW i ona daje snagu za 14 sati podvodnog turizma. Svi znaju kako je mračno na 100 metara dubine, pa podmornica zbog toga ima deset LED reflektora snage 20.000 lumena.

Vrijedi kazati kako je DeepView 24 dobila DNV-GL certifikat, a u planu je izrada i većih modela u koje će stati čak 66 putnika.

(Ž. S.)
Juan Camilo Moreno/Triton Submarines

Najčitanije