16 C
Kotor

Slušaj online radio

Kotorski turistički vodiči ovog ljeta bez posla, očekuju…

Dolores Fabian – turistički vodič

Koronavirus nije samo uništio ovu turističku sezonu, već prijeti da veliki broj turističkih radnika ostavi bez posla. Među najugroženijima su i turistički vodiči. Prema riječima vodičkinje Dolores Fabian u Kotoru je evidentirano oko 35 turističkih vodiča. Dok ih je većina prošle godine u ovo vrijeme bila angažovana vodeći organizovane grupe koje su stizale kruzerima ili autobusima iz regiona, sada gotovo svi sjede kod kuće ili traže neki drugi posao.

„Obećana je pomoć za sve turističke radnike kao i za one koji žive od ove privredne grane. Mi hoćemo da radimo a ne da sjedimo i čekamo pomoć. Smatram da bi otvaranjem granica situacija u Kotoru i Crnoj Gori bila bitno drugačija. Imamo primjer EU granice su otvorene turizam se postepeno oporavlja. Neum u BiH koji je na samo 150 kilometara od nas ima odličnu sezonu.

Često se čuje posljednijh dana da vodiči neće moći ostvariti pravo na pomoć Vlade CG, jer nismo registrovani ili da ne plaćamo porez, što nije tačno. Svi smo članovi Asocijacije turističkih vodiča Crne Gore a prilikom sklapanja ugovora sa turističkim agencijama plaćamao porez državi na te ugovore. Očekujem da će nadležni imati razumujevanja i za turističke vodiče“ – kaže za naš portal Dolores Fabian.

Profesija turističkog vodiča u Crnoj Gori nažalost, još nije u potpunosti zakonski regulisana. Postoje vodiči koji su prijavljeni u agencijama tokom cijele godine, postoje i oni koji su prijavljeni samo sezonski od aprila do oktobra, što je slučaj sa većinom vodiča. Za sada od države su pomoć u iznosu od 220 eura dobili jedino oni koji su prijavljeni tokom cijele godine i to je veoma mali broj, oko deset odsto, međutim, većina koji su sezonski prijavljeni za sada je bez pomoći.

Nadamo se da će Ministarstvo održivog razvoja i turizma uvidjeti ovaj problem i vodičima koji su sezonski angažovani pomoći, jer oni su važni promoteri kulture, tradicije i baštine, ambasadori turizma…

Najčitanije