20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Trka Kotor – Trojica 26. i 27. maja

Kotor – Trojica 2017.

Međunarodna brdska auto trka Kotor – Trojica 2018 biće održana 26. i 27. maja, saopštio je organizator, kotorski Auto moto klub (AMK) Blažo Smiljanić.

Ovogodišnja trka, koja će biti bodovana za prvenstvo Centralno evropske zone, Hrvatske i Crne Gore, posvećena njenom idejnom tvorcu Tripu Bukilici.

Bukilica je bio na čelu kluba od 1994. do 2018. godine i u tom periodu klub je ostvario najveće rezultate.

Direktor trke Slavko Tujković podsjetio je da je prije 70 godina na stazi Kotor – Njeguši vožena prva međunarodna trka.

Prema njegovim riječima, ideja Tripa Bukilice bila je da tu manifestaciju pretvori u trku za šampionat Evrope.

“Nastavili smo tim putem i sigurni smo da ćemo u narednom periodu ostvariti njegovu ideju. Međunarodna brdska auto trka Kotor – Trojica je, u posljednje dvije godine, brojala između 120 i 130 takmičara iz 14 država, a i ove godine očekujemo dobar odziv”, kazao je Tujković.

On je istakao da je i ove godine najveća pažnja posvećena sigurnosti kako učesnika trke tako i publike.

“Na planu sigurnosti cjelokupnog događaja angažovan je tim licenciranih stručnjaka iza kojeg stoje godine kvalitetnog rada i iskustva. Naša trka je kako od lokalnog tako i od državnog značaja, jer je posjeti preko dvije hiljade ljudi iz zemalja u region, a u samoj organizaciji trke učestvuje više od 200 ljudi”, naglasio je Tujković.

On je kazao da organizacija jednog takvog događaja iziskuje značajna materijalna sredstva.

Trka Kotor Trojica 2016

“Na žalost automobilizam funkcioniše na nivou klubova, pa organizacija ovakvih događaja nije jednostavna iz razloga što ne postoji savez, te ministarstvo sporta ne može da nam pruži punu podršku. Nakon donošenja novog zakona o sportu, nadamo se da ćemo oformiti savez i ovom trofejnom sportu vratiti status koji i zaslužuje”, poručio je Tujković.

Direktor trke je istakao da će za AMSK Blažo Smiljanić i ove godine voziti legendarni jugoslovenski i crnogorski vozač Željko Banićević.

Tehnički prijem i verifikacija za međunarodnu auto trku Kotor – Trojica biće održan 25. maja od 12 do 19 sati, a vanredni tehnički pregled zakazan je dan kasnije od osasam do sam sati i 30 minuta.

U subotu, u 12 sati, je prva trening trka, a 30 minuta nakon završetka prve počeće druga.

Svečano otvaranje trke je 27. maja, u deset sati i 45 minuta.

Prva trka zakazana je za 11 sati, a druga 30 minuta po završetku prve.

Zatvaranje staze za redovan saobraćaj 26. i 27. maja biće od 8.30 sati pa do završetka trke.

Generalni sponzor trke je Opština Kotor.

Najčitanije