16.9 C
Kotor

Slušaj online radio

UBNOR HN: Obilježavanje 123 godine od rođenja dr Sima Miloševića

Simo Milošević

UBNOR-a i antifašista Herceg Novi sutra (5. septembra) obilježiće 123 godine od rođenja našeg sugrađanina dr Sima Miloševića,polaganjem vijenca na obnovljenu Spomen-ploču na rodnoj kući u Kamenarima. Prigodnim sjećanjem na doktora i revolucionara,novski antifašisti nastavljaju putevima i slavnim djelima naših predaka,djelima našeg Sima čije ime nosi Institut u Igalu.

Student medicine na Beogradskom univerzitetu,specijalizant u Hamburgu i Parizu,svoje uspjehe na profesionalnom planu(70 naučnih radova iz medicine objavljeno u zemlji i inostranstvu) nikad nije stavio ispred borbe za studentska i narodna prava pa je hapšen 1933 i 1939 godine kao organizator bunta protiv nenerodnog režima.

-1941.godine,puškom je zamjenio lagodnost i privilegije univerzitetskog profesora,pa je rukovodio zdrastvenom službom pri Glavnom štabu NOP odreda Crne Gore,Boke i Sandžaka i predsjedavao Skupštinom crnogorskih i bokeljskih rodoljuba u Manastiru Ostrog 8.02.1942.godine. Vijećnik je AVNOJA na I zasjedanju u Bihaću đe je izabran za člana Izvršnog odbora, te prve vlade Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije. U V ofanzivi,bici na Sutjesci je ranjen i u selu Vrbnici kod Foče zarobljen i mučki ubijen od strane četnika,zajedno sa bardom pjesništva Ivanom Goranom Kovačićem. Novski antifašisti ponosni smo što baštinimo djelo dr.Sima Miloševića i tako lakše uvjek budemo na strani pravde i humanosti, navedeno je u saopštenju UBNOR-a i antifašista Herceg Novog. Vijence će u Kamenarima položiti u 11:30 sati.

Simo Milošević

INSTITUT: OBILJEŽAVANJE DANA ROĐENJA DR SIMA MILOŠEVIĆA

U sklopu jubilarne godine Instituta “Dr Simo Milošević” AD Igalo , 70 godina od osnivanja i uspješnog rada, menadžent je donio odluku da se na dostojanstven način oda priznanje revolucionaru dr Simu Miloševiću, u četvrtak 05. septembra na dan njegovog rođenja.

-Sutra u 10:00 sati  u parku ispred Prve faze Instituta izraziće zahvalnost i poštovanje čovjeku čije ime sa ponosom nosi naša ustanova.

Istog dana u 11:30h ispred rodne kuće dr Sima Miloševića u Kamenarima biće upriličeno polaganje vijenca na spomen ploči. Iz Instituta pozivaju zainteresovane da nam se pridruže na ovaj značajan datum.

Najčitanije