17 C
Kotor

Slušaj online radio

Trump: Postanem li predsjednik, SAD će biti kripto prijestolnica svijeta

Trump: Postanem li predsjednik, SAD će biti kripto prijestolnica svijeta
Tramp

Bivši predsjednik Donald Trump rekao je da će, ako se vrati u Bijelu kuću, osigurati da savezna vlada nikada ne rasproda svoje posjede bitcoina. Ali nije predložio formalnu saveznu pričuvu digitalne valute.

“Predugo je naša vlada kršila glavno pravilo koje svaki bitcoiner zna napamet: Nikad ne prodaj svoj bitcoin”, rekao je Trump tijekom svog uvodnog govora na ovogodišnjoj Bitcoin konferenciji u Nashvilleu, najvećoj bitcoin konferenciji godine.

Primjedbe bivšeg predsjednika došle su u trenutku kada je utrka za osvajanje glasova i novca za kampanju američkih vodećih korisnika fintecha u središtu pozornosti na predsjedničkim izborima 2024. godine.

“Ovog poslijepodneva izlažem svoj plan kako bi osigurao da će Sjedinjene Države biti kripto prijestolnica planeta i bitcoin supersila svijeta i mi ćemo to ostvariti”, rekao je Trump.

Ali Trumpovo obećanje da jednostavno zadrži trenutni posjed bitcoina vlade SAD-a bio je manje radikalan prijedlog kripto gomili u odnosu na druge prijedloge na konferenciji.

Kandidat treće strane Robert F. Kennedy Jr., na primjer, tijekom svog govora u petak na Bitcoin konferenciji obećao je pokrenuti rezervu od 4 milijuna bitcoina, počevši od zaliha bitcoina koje je američka vlada već nakupila iz kriminalnih zapljena. Kennedy je rekao da će naložiti vladi da kupuje 550 bitcoina dnevno dok rezerva ne dosegne 4 milijuna.

Ubrzo nakon Trumpova govora, senatorica Cynthia Lummis, R-Wy., pročitala je vlastiti zakonski prijedlog za prikupljanje službene američke savezne rezerve od 1 milijuna bitcoina tijekom pet godina.

“Održavat će se najmanje 20 godina i može se koristiti u jednu svrhu: smanjenje našeg duga”, rekao je Lummis.

Cijena bitcoina nakratko je pala tijekom Trumpova govora, ali se oporavila i blago porasla tijekom dana, od 17:15. E.T.

Tijekom svojih primjedbi, bivši je predsjednik radio na crtanju kontrasta između sve većeg prihvaćanja kripto od strane Republikanske stranke i tvrdokornog regulatornog pristupa koji je karakterizirao Bidenovu administraciju.

“Represija Biden-Harrisove administracije nad kripto i bitcoinom je pogrešna i vrlo je loša za našu zemlju”, rekao je Trump. “Dopustite mi da vam kažem ako oni dobiju ove izbore, svi ćete otići. Oni će biti zlobni. Bit će nemilosrdni. Učinit će stvari u koje ne biste vjerovali.”

Trump je nastavio nabrajati niz kripto-prijateljskih obećanja gomili navijačkih pristaša bitcoina, obećavajući da će demontirati ono što je nazvao “križarskim ratom protiv kripto” predsjednika Joea Bidena i potpredsjednice Kamale Harris.

“Prvog dana otpustit ću Garyja Genslera”, rekao je Trump, misleći na predsjednika Komisije za vrijednosne papire i burzu kojeg je imenovao Biden, a koji je zauzeo agresivan pristup kripto regulaciji.

Predsjednik nema ovlasti otpuštati imenovane povjerenike. Čak i kad bi Trump imenovao novog predsjednika SEC-a, Gensler bi ostao povjerenik u neovisnoj agenciji.

Bivši predsjednik također je obećao da će stvoriti “predsjednički savjetodavni odbor za bitcoin i kripto.”

Najčitanije