16.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Truš i Vukov treći u klasi “per due” na regati Brindisi – Krf

Neustrašivi stari morski vuk, jedriličar iz Boke dr Nikša Truš i njegov prijatelj ing. Zvonimir Vukov iz Zagreba ostvarili su veliki uspjeh na 35. internacionalnoj prestižnoj regati Brindisi – Krf, koja je jedrena od 13 – 15. juna. Oni su jedrilicom „Chita“ osvojili treće mjesto u klasi “per due” a u generalnom plasmanu 18 mjesto.

O veličini uspjeha dovoljno govori podatak da je na regati Brindisi – Krf, učestvovalo preko 110 jedrilica.

Kao i obično, skromno, bez velikih riječi, iskusni morski vuk, skiper i vlasnik 9,4 metara duge jedrilice „Chita“, inače dr veterine Nikša Truš, nakon povratka sa regate, nije krio zadovoljstvo postignutim uspjehom.

„Ovo je bio peti put da sam učestvovao na prestižnoj regati Brindisi-Krf, i treća osvojena nagrada u klasi “per due”. Dva puta treće mjesto i jednom prvi. Ovogodišnja regata je bila jako zahtjevna, bilo je dosta problema na moru uslijed jake bure, koja je imala udare do 50 čvorova. Imali smo problema sa glavnim jedrom ali uprkos svemu rutu dugu oko 120 milja prešli smo za nešto više od 18 sati“ – kazao je za naš portal dr Nikša Truš.

Regata Brindisi – Corf 2021
©Blue Passion Photo

Što se tiče organizacije sve je bilo perfektno, inače smo bili jedina jedrilica iz Crne Gore, istakao je naš sagovornik.

„Organizatori su posebnu pažnju posvetili sigurnosti svih takmičara tokom regate s obzirom na vremenske uslove, kao i mjere opreza zbog pandemije Covida 19. To je nacija kulture i velika dobrodošlica za sve učesnike, uz mnogo manje one poznate italijanske pompe ove godine, ali bez obzira na sve tu atmosferu, ljubaznost treba doživjeti. Regata Brindisi – Krf je veliki izazov, a posebno nama iz Crne Gore koji moramo proći 120 milja da bi startovali.  Na moru smo bili osam dana i preši oko 400 milja“ – kaže ponosno i sa osmjehom dr Nikša Truš.

N. Truš

„Brindisi – Krf  Međunarodna regata” osnovana je 1986. Zahvaljujući priznanjima dobijenima iz godine u godinu, od 1998. godine, slava Regate proširila se izvan granica Italije i Grčke, povećavajući broj učesnika iz svih krajeva svijeta. Cilj stvaranja virtualnog mosta između svih ljudi s kojima se Jadran i Jonsko more susreću kroz sport, jedrenja, okrunjen je uspjehom, tako da od 2000. do 2002. godine, zapravo, utrka je održana pod okriljem Ujedinjenih naroda kao “Utrka za ljudska prava”.

Izvor:M.M.

Najčitanije