13.9 C
Kotor

Slušaj online radio

“Tuć‘more” – Zašto kruh mornarski ima devet kora? Etnografski muzej u Splitu domaćin zanimljive izložbe

Izložba o mornarima pomorcima – “Tuć‘more”

Inspirirani “Jadranskom izložbom” koja je prije gotovo stotinu godina simbolički preprela povijest splitskih muzeja, Etnografski muzej Split i Hrvatski pomorski muzej Split realizirali su izložbu “Tuć‘more” koja će se otvoriti u četvrtak 12. oktobra u 12 sati u Etnografskom muzeju.

U prvom zajedničkom izložbenom projektu spojio ih je interes ka istraživanju i interpretiranju trgovačkog pomorstva – specifičnog oblika privređivanja stanovništva ovih prostora. Želeći prikazati posebnosti tog zvanja koje je većini stanovništva strano, autorice izložbe Ivana Vuković i Petra Blažević koristile su osobni pristup i pojedinačno tumačenje individualnih povijesti.

Zahvaljujući glasovima pomoraca iz prve ruke, izložbeni narativ kombinira kulturno-antropološku analizu s interpretacijom muzejske i arhivske građe koju baštinimo iz minulih stoljeća. Kao rezultat istraživanja iskustva mora, izložba donosi višeglasje: more nije samo doživljaj ljepote, otkrivanja i odmora, nego i doživljaj opasnosti, tragedije te transcendencije.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije