14.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Turisti koji su se otrovali u Budvi su dobrog zdravstvenog stanja

Budva foto Boka News

Povodom trovanja hranom stotinu stranih turista u jednom budvanskom restoranu ekipe Centra za higijenu i zdravstvenu ekologiju i Centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti Instituta za javno zdravlje Crne Gore, su po prijavi Uprave za inspekcijske poslove danas su započele epidemiološko istraživanje. Iz IJZ poručuju da su svi turisti dobrog zdravstvenog stanja, od kojih je značajan broj otpušten.

“Izvršeno je potrebno uzorkovanje namirnica i kontrola sanitarno-higijenskog stanja u više objekata u kojima su oboljele osobe boravile ili konzumirale hranu”, saopšteno je iz IJZ.

Naglašavaju da je epidemiološko istraživanje, kao i ispitivanje mikrobiološke i fizičko-hemijske ispravnosti uzoraka u u toku i  javnost će biti blagovremeno obaviještena o rezultatima istraživanja.

“Osobe sa simptomima su strani državljani smješteni u opštini Budva sa jednovremenim ljekarskim zbrinjavanjem u zdravstvenim ustanovama opštine Budva, Kotor, Bar i Cetinje. Nakon simptomatske terapije i ljekarskih pregleda, osobe koje su bile u Opštoj bolnici Kotor i Opštoj bolnici Bar su otpuštene dobrog opšteg stanja”, naveli su iz IJZ.

U Opštoj bolnici Cetinje je smješteno još 12 osoba, koje su trenutno dobrog zdravstvenog stanja.

Gosti zbrinuti, inspekcija zatvorila hotel “Loza”

Turistička inspekcija počela je pečaćenje hotela “Loza” u Budvi, koji nema odobrenje za rad, a čijih se 96 gostiju otrovalo hranom, potvrdila je vršilac dužnosti direktora crnogorske Uprave za inspekcijske poslove Ana Vujošević.

Gotovo svi gosti su bili u istom restoranu koji pripada budvanskom hotelu “Loza”. Međutim, iako je hotel već juče zapečatila inspekcija nije utvrđeno da je na tom mjestu došlo do trovanja.

Gosti su, bili smješteni u hotelu kod Autobuske stanice „Pod lozom“, ali će inspekcija tek utvrditi da li su se otrovali u tom hotelu.

Opština Budva obezbijedila je smještaj u Turističkom naselju Slovenska plaža za goste koji su se juče potrovali. Naime, gosti koji su nakon ukazane ljekarake pomoći otpušteni iz bolnice, smješteni su u Slovenskoj plaži, jer su odbili da se vrate u hotel u kome su prethodnih dana odsjeli.

Najčitanije