14.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Preporuke za čitanje iz Knjižare So

Knjižara So – Mimoza, izlog,

U današnjem izdanju Preporuka za čitanje, rubrike koju Boka News godinama uređuje u saradnji s hercegnovskom Knjižarom So, donosimo preporuke za knjige iz žanrova prave ili lijepe književnosti, popularne književnosti, Biografske literature, psihologije i knjiga za djecu.

Čovjek koji plače od smeha knjiga je kojom nas veliki književni provokator Erik Begbede vodi nakraj noći. Oktav Parango bio je slavni kopirajter 90-ih godina prošlog vijeka. Sve je nažalost tačno i proživljeno u ovoj satiri, urnebesnoj i očajničkoj, koja govori o nusproizvodima našeg društva razonode. Izdavač je Booka.

Treće doba knjiga je Majlis Besri. Među korisnicima staračkog doma Treće doba u Parizu bio je i jedan lik koji se poigravao uspomenama miješajući dva jezika – engleski njegove rodne Irske i francuski njegovog književnog izgnanstva. Taj stari gospodin zvao se Semjuel Beket. Ovaj roman razotkriva iznenađujućeg Beketa, Beketa koji čeka kraj i ispunjenje. Nižu se epizode koje su mu obilježile život, ali i one iz svakodnevnog života u Trećem dobu, gdje je slavni pisac zaista živio. Čitaoca obuzimaju snažne emocije dok prati velikog Irca prema trenutku u kome će ovaj zaćutati zauvijek. Izdvač je Geopoetika.

Sedam dana u junu Tije Vilijams najbolji je ljubavni roman po izboru Vašington posta. Eva je spisateljica bestselera, a Šejn povučeni, zagonetni, nagrađivani pisac. Kada se njih dvoje neočekivano sretnu u Njujorku na književnom događaju, svi odmah primjećuju da među njima sijevanju varnice. Niko, međutim, ne zna da su oni još kao tinejdžeri proveli jednu burnu nedelju ludo zaljubljeni. Iako se sada možda pretvaraju da se ne poznaju, tokom svih prethodnih godina Eva i Šejn su jedno drugom pisali kroz svoje knjige. Pred nama je romantičan roman o životu dvoje umjetnika u savremenoj Americi. Izdavač je Laguna.

Ćilibar autora Stefana Kolišoa drama je čija se radnja dešava u poskomunističkoj Litvaniji. Mladi Antanas prikuplja snagu kako bi se pripremio za neizbježnu smrt svog prijatelja Vasilija, s kojim je osam godina ranije ratovao u Avganistanu. Vasilijevo priznanje predstavlja iznenađenje za Antanasa – tajna da je tokom rata iz Avganistana prokrijumčario narukvicu meprocjenjive vrijednosti i zakopao je negdje u Viljnusu. Ali, on ipak ne može da se riješi da ispriča cijelu priču. Zato Antanas mora da uđe u trag Kolji, zajedničkom prijatelju sa ratišta, i da pronađe misterioznu narukvicu. Izdavač je Dereta.

Panonski admiral autora Ivana Ivačkovića emocionlni je vodič koz diskografiju Đorđa Balaševića sa kolekcijom ekslkluzivnih i nekih do sada neobjavljenih fotografija. Knjiga je ovo o karijeri jednog velikog pjesnka i padu jedne velike zemlje. Pred nama je profesionalna biografija proslavljenog kantautora i zbirka ličnih i kolektivnih sjećanja. Balašević je bio sjajan hroničar i mudar tumač našeg vremena. Najprije ćemo ga pamtiti kao pjesnika intime i ljudskih osjećanja, kao pjesnika ljubavi. Izdavač je Laguna.

Kako probuditi genija u sebi Kristijana D. Larsona knjiga je koja nam prezentuje neka od zlatnih pravila uspjeha. Naučna zajednica u prošlosti nije vjerovala da je moguće povećati nečiji urođeni talenat ili sposobnost, te se podrazumijevalo da budemo zadovoljni onim sa čim smo se rodili. U to više ne vjerujemo. Savremeni eksperimenti su dokazali da se um i mozak mogu razvijati. Ova knjiga se upravo bavi buđenjem neograničenih mogućnosti uma, onim što Larson naziva – „Maestro genijalnosti u vama“. Izdavač je Begen.

Bajke – Prvih sedam nova je knjiga Uroša Petrovića. Čitanje bajki unapređuje koncentraciju i pamćenje, podstiče razvoj uma, mašte i kritičkog razmišljanja, uspostavlja empatiju i samosvijest, razvija jezične vještine, a sve se to značajno odražava na postignuća u školovanju i životu. U vrijeme kada je obrazovanje bilo usmeno i u okviru uže zajednice, bajke su i nastajale iz tih razloga. One su oduvijek bile neizostavni dio dječjeg obrazovanja i odrastanja, a svako novo vrijeme donosilo je nove bajke. Ovo je vrijeme za upoznavanje sa prvih sedam Bajki Uroša Petrovića. Izdavač je Laguna.

Najčitanije