20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Turisti u Crnoj Gori biće evidentirani u mobilnoj aplikaciji, čime će…

aplikacija -ilustracija

U narednim godinama turisti u Crnoj Gori biće evidentirani u mobilnoj aplikaciji, čime će se smanjiti „siva zona“, navodi se, između ostalog, u Programu ekonomskih reformi od naredne do 2024. godine.

U dokumentu objavljenom na sajtu Vlade navodi se da je „siva zona“ poslovanja prisutna kod velikog broja zemalja, pa tako i u Crnoj Gori i već duži niz godina predstavlja jedan od najvećih izazova, sa kojima se suočava privreda, posebno kada je riječ o uslužnim djelatnostima, odnosno u turizmu, trgovini i građevinarstvu, prenosi Dan.

“Mjera podrazumijeva unapređenje sistema evidencije boravka turista u Crnoj Gori kroz povezivanje Registra boravaka stranaca i Centralnog turističkog registra uz izradu mobilne aplikacije za prijavu gostiju. Osnovni cilj je stvaranje preduslova da se na sveobuhvatan način obezbijede tačni i ažurni podaci o ostvarenom turističkom prometu”, piše, između ostalog, u dokumentu.

Dodaje se da se navedeni podaci odnose na broj i strukturu gostiju u ugostiteljskim objektima, broju ostvarenih noćenja i vrijeme boravka.

“Njihovim prikupljanjem postiže se kvalitetniji obuhvat statističkih podataka, kao i podataka koji se tiču boravka stranih lica na teritoriji Crne Gore. Na ovaj način značajno će se, uz mjere koje se sprovode na planu fiskalizacije prometa i usluga, doprinijeti efikasnijem radu nadležnih institucija (Monstat, CBCG, MUP, Poreska uprava, Uprava za inspekcijske poslove), u smislu bolje naplate boravišne takse, poreza, povećanja prihoda od turizma i drugo što u krajnjem za rezultat ima pozitivan uticaj na budžet Crne Gore i to u kontinuitetu”, navodi se u dokumentu.

Implementacijom mjere obezbjeđuje se korelacija sa preporukama 4. i 5. sa Ministarskog sastanka i ključnim izazovom br. 2 – smanjenje neformalne ekonomije iz Ocjene crnogorske ekonomije od EK.

“Takođe, stvaraju se preduslovi za uspješnije realizovanje projekta eVlada, posebno sa aspekta fiskalizacije, odnosno unapređenje nacionalnog regulatornog ambijenta i povezanosti rada institucija – kvalitetnije upravljanje javnim finansijama”, navodi se u dokumentu.

Ističe se da će smanjenje nelojalne konkurencije obezbijediti uslove za bolje poslovanje koje implicira veći broj zaposlenih.

Izvor:Dan

Najčitanije